Radar · Nyheter

Löfven hoppas på Jasförsäljning

Johan Nilsson/TT | Statsminister Stefan Löfven framför ett Jas-plan på F17 i Kallinge i somras.

En försäljning av stridsplanet Jas Gripen till Indien kan vara nära förestående. Veckans möte mellan statsminister Löfven och premiärminister Modi var ett steg på vägen, hoppas regeringen. Oanständigt, tycker Svenska freds.

För att Saab och Sverige ska kunna sälja Jas Gripenplan till Indien behöver länderna kunna utbyta försvarsinformation.

När Stefan Lövfen tog emot sin indiska kollega i Stockholm Narendra Modi diskuterades därför ett säkerhetsavtal som regeringen hoppas är ett första steg mot en Jasaffär värd uppemot 100 miljarder kronor.

– Vi menar att Sverige har ett väldigt bra erbjudande och det kommer vi att kämpa för, men det ska ske på ett bra sätt med full respekt för Indiens demokratiska process, säger Stefan Löfven till Sveriges radio.

Indien befinner sig sedan årtionden tillbaka i konflikt med Pakistan. Svenska freds påpekar att att man enligt svenska vapenexportregler inte bör sälja vapen till länder som befinner sig i väpnad konflikt. Men Sverige exporterar redan vapen till båda länderna.

– Sverige förser båda sidor med vapen. Det bidrar till att förvärra konflikten, säger ordföranden Agnes Hellström till Syre.

Efter Modis och Löfvens möte framhöll de båda ledarna ett innovationsavtal mellan länderna där Sverige satar 50 miljoner. Förhoppningen är att stimulera ny teknik som ska bidra till hållbar utveckling.

Agnes Hellström tycker att det är stötande att Stefan Löfven mötte Modi i sällskap med företrädare för Saab för att få till stånd en vapenaffär samtidigt som man lyfter fram ett samarbete på miljöområdet.

– Att blanda ihop en försäljning av stridsplan med att arbeta för hållbarhet är motsägelsefullt och oanständigt, säger hon.