Radar · Nyheter

Politisk strid i Storbritannien om Syrienattack

Matthew Daniels/AP/TT | På den här bilden från USA:s militär syns hur en robot skjuts iväg mot mål i Syrien på lördagsmorgonen.

Storbritanniens oppositionsledare  Jeremy  Corbyn  ifrågasätter om premiärminister Theresa May haft lagstöd bakom beslutet att delta i attacken mot Syrien.

– Jag frågar utrikesministern, jag frågar premiärministern, var finns den lagliga grunden för detta? säger Corbyn i en intervju med BBC.

Labour-partiets ledare hävdar att det till exempel hade krävts en hänvisning till ett behov av att försvara Storbritannien eller ett beslut i FN:s säkerhetsråd, och tillägger att han själv hade krävt det senare för att agera.

Theresa Mays regering har uppgett att den humanitära situationen i Syrien ger lagstöd, enligt internationell rätt, för en attack.

– Den humanitära interventionen är ett juridiskt omtvistat koncept just nu, säger Corbyn.

De samordnade anfallen under tidig lördagsmorgon genomfördes av USA, Storbritannien och Frankrike, och riktades mot forskningsanläggningar för kemvapen och militärbaser. De var ett svar på en misstänkt kemvapenattack förra helgen i Douma som länderna anklagar den syriska regimen för att ha utfört.

På lördagen pratade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i telefon med Rysslands president Vladimir Putin om Syrien. De kom överens om att arbeta för att minska spänningarna och få till en politisk lösning, enligt Erdogans kansli.

Erdogan har tidigare sagt att han stödjer anfallen mot den syriska regimen. Ryssland, allierad med den syriska regimen, har fördömt aktionen.

Under lördagskvällen kom rapporter om en kraftig explosion i Aleppo-provinsen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Den ska ha skett nära en militärbas där regimtrogna grupper från bland annat Iran finns stationerade, men det är oklart vad som har inträffat.
USA har sagt att inga fler anfall var planerade efter lördagsmorgonens attack.