Radar · Nyheter

Nytt militärt samarbete mellan Sverige och Indien

Claudio Bresciani/TT | Statminister Stefan Löfven (S) tar emot Indiens premiärminister Narendra Modi när han anländer på Arlanda.

Sverige och Indien lanserar ett partnerskap för innovationer för miljön, meddelar Stefan Löfven och hans indiske kollega Narendra Modi som är på Stockholmsbesök. De båda regeringscheferna utlovar också ett fördjupat försvars- och säkerhetssamarbete.

Artighetsfraserna haglade när Löfven och Modi framträdde inför pressen i regeringshögkvarteret Rosenbad, det första besöket av en indisk premiärminister på nästan 30 år.

– Sverige har många bärkraftiga moderna lösningar att erbjuda Indien, sade Löfven och nämnde grön teknik, smarta städer och innovationer.

Sverige skjuter nu till 50 miljoner kronor till ett sådant ”innovativt partnerskap” på området, sade Löfven.

Löfven förklarade också att länderna ska arbeta för ett säkerhetsavtal, med utbyte av hemlig information i försvarssyfte. Cybersäkerhet lyftes fram som ett exempel.

Modi beskrev i sin tur hur dagens möte handlat om ”hur Sverige kan få ut det mesta av Indiens utveckling” till bådas fördel. Den indiske ledaren sade också att han och Löfven diskuterat ”förnybar energi, lokaltrafik och sophantering”, frågor som ”berör livskvaliteten” i Indien, som brottas med stora miljöproblem, inte minst luften i landets jättestäder.

Modi underströk också att Indien och Sverige pratat försvars- och säkerhetssamarbete, ett område där länderna varit partners länge, sade han.

Under besöket kommer Modi också träffa representanter för näringslivet i ett rundabordssamtal. Enligt uppgift till TT kommer representanter från Volvo, ABB, Astra Zeneca, Ericsson, Atlas Copco, Investor, SKF och Saab att finnas på plats. På programmet står också möten med alla de nordiska ledarna.

För Saab hägrar en potentiell jätteaffär med Indien, som är på jakt efter nya stridsflygplan. På pressträffen sades dock inget om det. Journalisterna fick heller inte ställa några frågor.

Fakta: Modis besök i Stockholm

Indiens premiärminister Narendra Modi besöker Sverige måndag–tisdag på inbjudan av statsminister Stefan Löfven. De två regeringscheferna ska diskutera frågor som rör innovation, hållbar utveckling och hur relationen mellan länderna kan stärkas.

Modi möter under besöket även kung Carl XVI Gustaf på Kungliga slottet i Stockholm. Modi och Löfven deltar också i rundabordssamtal med näringslivet. Det hålls ett nordisk-indiskt toppmöte där statsministrarna från Danmark, Finland, Island och Norge deltar.

Modi planerar också att hålla ett tal riktat till den indiska diasporan i Sverige
Källa: Regeringskansliet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV