Radar · Nyheter

Grönsakssoppa vanligaste vego-rätten

Matthew Mead | Grönsakssoppa är mest populära vegetariska alternativet bland svenskarna, visar Food and Friends årliga matrapport.

Fler väljer bort kött till förmån för vegetariska alternativ och bland de vanligaste maträtterna finns grönsakssoppa och sallad, enligt en ny undersökning om svenskarnas matvanor.

Jordbruksverkets rapport för den totala konsumtionen av kött under 2017 visade på en tydlig nedgång av köttkonsumtionen med 2,2 kilo. Något som går i linje med kommunikationsbyrån Food and Friends senaste rapport om svenskarnas matvanor. 43 procent av de 1 000 tillfrågade uppger att de äter vegetariskt en gång i veckan, och 26 procent att de har för avsikt att fortsätta minska ned på köttet.

Den årliga matrapporten, där svarspersonerna får svara fritt på frågan vilken maträtt de äter oftast, visar att ”vegetariskt”, som i år hamnar på en sjätte plats, växer sig allt starkare. Men för att få klarhet i vad som döljer sig bakom kategorin rankas vego-rätterna för första gången separat och årets undersökning visar att den vanligaste vegetariska rätten är grönsakssoppa.

Bloggaren och kocken Gustav Johansson anser att det pekar på brist på fantasi. Fortfarande är majoriteten köttätare och vegetariskt ingår inte i tanken på ”vanlig mat”, enligt honom.

– Hade man frågat vegetarianer hade bilden blivit mer nyanserad, men för personer som äter kött åtta av tio gånger är det kanske snarare grönsakssoppan som dyker upp. Det är deras enklaste referens på vegetarisk mat.

Efter grönsakssoppa kommer sallad som den populäraste vegetariska maträtten, följt av vegetariska biffar och falafel.

TT: Hur kommer man i gång att laga vegetariskt som är lite roligare?

– Börja med smaker du är bekant med. Hitta sätt att göra den mat du redan älskar vegetarisk. Ät vegetarisk korvstroganoff, hamburgare, köttgryta – det finns jättebra substitut. Det är mitt enklaste knep, och sedan kan du börja avancera, säger Gustav Johansson.

Fakta: Vanligaste vego-rätterna 2018

1 Grönsakssoppa 9,9 procent

2 Sallad 9,2

3 Vegetariska biffar 5,4

4 Falafel 5,1

5 Vegetarisk lasagne 3,6
Källa: Food and Friends

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV