Radar · Nyheter

Manifest: Driv globala frågor i valet

Plattformsorganisationen Concord Sverige lanserade i veckan ett valmanifest med tydligt globalt fokus. Bakom manifestet står 51 organisationer och uppmaningen till svenska politiker är tydlig: det finns mycket att vinna på att sikta globalt.

De 51 organisationer som ingår i Concord Sverige har författat valmanifestet Hjärta världen, som fokuserar på frågor som rör miljö, mänskliga rättigheter och Sveriges plats i världen och på den utrikespolitiska arenan.

Bland undertecknarna finns bland annat miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen och hjälporganisationer som We effect.

Unisont uppmanar de landets politiker att stå upp för globala frågor som en human migrations- och flyktingpolitik, minskad klimatpåverkan och fortsatt enprocentigt bistånd av BNP.

– Vi vet att den politik som förs i Sverige påverkar vår omvärld. Och tvärtom. Därför är det viktigt att årets val också handlar om globala utvecklingsfrågor, att vi i Sverige tar ansvar för att skapa en bättre värld, säger Kristina Henschen, ordförande för Concord Sverige.

Beslut på hemmaplan påverkar människor i andra länder, menar hon, något som ställer tydliga och viktiga krav på en hållbar politik i tider av nationalistiska strömningar och i ett läge då enskilda stater drar sig ur globala överenskommelser gällande såväl miljö som mänskliga rättigheter.

Inrikespolitiskt finns det mycket att vinna på att prioritera de globala frågorna under höstens valrörelse, tror Kristina Henschen.

– Genom att samla 51 civilsamhällesorganisationer, som i sin tur samlar hundratusentals medlemmar, visar vi på kraften och vikten av att politiker ska diskutera och ta ställning i frågorna under årets valrörelse, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV