Radar · Nyheter

Socialbidragstagare stoppas i kommunlägenheter

Johan Nilsson/TT | MKB, Malmös kommunala bostadsbolag, överväger ett slags kvoteringssystem bland hyresgästerna.

För den som lever på försörjningsstöd blir det omöjligt att hyra en lägenhet hos Malmös kommunala bostadsbolag – om Moderaterna får bestämma.

– Får du allting serverat på ett silverfat behöver du inte arbeta. Man ska betala sin hyra själv, säger moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar till Hem & Hyra.

Redan nu nekar de kommunala bostadsbolagen i sex skånska kommuner personer som har försörjningsstöd (tidigare socialbidrag). MKB i Malmö överväger nu att införa ett slags kvoteringssystem genom att en liten andel lägenheter i ett område reserveras för vissa grupper. Syftet sägs vara att få mer blandade bostadsområden.

– Det skulle till exempel kunna innebära att man reserverar en liten del, en femtedel av beståndet i ett område för de som är ungdomar, de som är äldre eller eventuellt för de som har en egen försörjning, säger Terje Johansson, bolagets vd, till Ekot i Sverige Radio.

Hyresgäster med försörjningsstöd skulle i så fall hänvisas till lägenheter i andra områden – en tänkbar lösning som MKB:s styrelse nu ska analysera.