Radar · Nyheter

Nya samtal om italiensk regering

Alessandra Tarantino/AP/TT Partiet Legas ledare Matteo Salvini på väg till ett möte i onsdags i Quirinalpalatset i Rom med president Sergio Mattarella.

Över en månad efter parlamentsvalet i Italien står landet fortfarande utan regering. I veckan väntas president Sergio Mattarella inleda en ny samtalsrunda med partierna i mitten-högerkoalitionen och den populistiska Femstjärnerörelsen.

Italiens tre största högerpartier enades i söndags om att hålla enad front i en ny förhandlingsrunda om regeringsmakten. De trotsar därmed den populistiska Femstjärnerörelsen, som vill splittra partierna för att bilda en koalitionsregering.

I valet den 4 mars blev Femstjärnerörelsen största parti med 32 procent, medan en högerallians med Lega, Italiens bröder och förre premiärministern Silvio Berlusconis Forza Italia tillsammans fick fler röster, 37 procent. Ledarna för dessa tre partier visade efter ett möte i Berlusconis residens i söndags nära Milano enighet inför veckans samtal. De gör anspråk på premiärministerposten och insisterar på att deras vallöften ska hållas, med skattesänkningar, jobbskapande åtgärder och ett stopp för illegal invandring.

Trots den enade fasaden har det spekulerats vitt och brett om att mitten-höger-alliansens största parti Legas ledare Matteo Salvini i slutänden kommer att dumpa Berlusconi till förmån för en pakt med Femstjärnerörelsen. Det skulle populistpartiets ledare Luigi Di Maio välkomna, har han sagt. Han kan också tänka sig att styra tillsammans med Demokratiska partiet (PD), som förlorade valet och regeringsmakten. Men Di Maios inviter har hittills fått kalla handen.

PD säger sig vilja gå i opposition medan Lega-ledaren Salvini hittills vägrat bryta med Berlusconi. Salvini utestänger PD men inte populisterna.
Om det ska göras något försök så är det med Femstjärnerörelsen, sade Salvini i söndags till tidningen Corriere della Sera.
”Skippa Berlusconi”
Di Maio replikerade via ett meddelande på Facebook, där han förklarade att de allierade mitten-högerpartierna inte kommer att få stöd av Femstjärnerörelsen. Budskapet: Skippa Berlusconi och ring mig sen.
”När Salvini beslutar sig för att han vill regera för Italiens bästa kan han ringa oss. Vi kommer då att meddela om vi fortfarande är tillgängliga för ett samarbete”.

Om partierna inte kommer överens kan presidenten utlysa nyval.

Fakta: Några nyckelpersoner i italiensk politik

Matteo Salvini, 45 år, Lega (tidigare Lega Nord)
Matteo Salvini hamnar i samma kategori högerledare som franska Marine Le Pen och holländska Geert Wilders. Hans parti Lega är ett EU-kritiskt och invandringsfientligt parti som kampanjar med slagord som ”italienarna först”. Partiet fick 18 procent i valet och ingår i en koalition med bland andra Silvio Berlusconis Forza Italia.

Silvio Berlusconi, 81 år, Forza Italia
Trots skattebrott och sexskandaler leder Silvio Berlusconi ännu sitt Forza Italia. Han kan dock inte bli premiärminister, eftersom han är förbjuden att inneha offentliga ämbeten fram till 2019. Partiets premiärministerkandidat är EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Berlusconis parti, som fick 14 procent i valet, har ingått allians med högerpartierna Lega (tidigare Lega Nord) och Italiens bröder.

Luigi Di Maio, 31 år, Femstjärnerörelsen
Luigi Di Maio är den yngste premiärministerkandidaten och ledare för Italiens största parti med 32 procent av rösterna. I fjol tog han över ledarrollen efter partiets grundare, komikern Beppe Grillo. Det är ett EU-skeptiskt och populistiskt parti som tidigare har vägrat ingå i några koalitioner, men nu har öppnat för det. Det saknar politisk ideologi, ett regelrätt partiprogram eller högkvarter.