Radar · Nyheter

Nordkalksolyckan upp i hovrätten

Izabelle Nordfjell/ TT | Nordkalk överklagade, och nu prövas ansvaret för den svåra olyckan i hovrätten för övre Norrland.

För drygt ett år sedan fälldes en tidigare platschef på Nordkalk för grovt arbetsmiljöbrott, efter den uppmärksammade olyckan i Luleå där het frätande kalk vällde ut över fem arbetare. Nu inleds hovrättens prövning av vem som bar ansvaret för händelsen.

Det var vid rengöring av en kalkugn i Luleå i november 2011 som trycket plötsligt steg i ugnen och ett moln av het frätande kalk vällde ut över fem arbetare. En 23-årig man avled och då 19-årige Gustaf Seppelin Solli skadades svårt.

Den första mars förra året dömdes både Nordkalk och den dåvarande platschefen sedan tingsrätten funnit att olyckan med ”mycket hög grad av sannolikhet” hade kunnat förhindras om han tagit sitt arbetsmiljöansvar. Påföljden för chefen blev villkorlig dom samt höga dagsböter. Ett för lågt straff, anser Gustaf Seppelin Solli.

– Det är som två fortkörningar. Jag hade velat se ett fängelsestraff, säger han till P4 Norrbotten.

Nordkalk dömdes till företagsböter på tre miljoner kronor. Företaget valde att överklaga domen, då det anser att tingsrätten felaktigt utgick från slutsatsen att Nordkalk ägde arbetsmiljöansvaret för de drabbade personerna. I själva verket rörde det sig om det ett entreprenörsförhållande, vilket har betydelse i ansvarsfrågan, menar Nordkalk.
Hovrättsförhandlingarna inleds i dag, och avslutas den 26 april med parternas slutanföranden.

Fakta: Tingsrättsdomen

Luleå tingsrätt dömde i mars 2017 en tidigare platschef för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada, grovt brott. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter.

Enligt tingsrätten hade chefen ansvaret för arbetsmiljöarbetet vid anläggningen, men han lät till exempel arbetet fortsätta efter en första olycka utan att dessförinnan genomföra en ordentlig riskbedömning. Den senare olyckan hade med mycket hög grad av sannolikhet kunnat förhindras om platschefen tagit sitt ansvar, enligt rätten.

Nordkalk ålades en företagsbot om tre miljoner kronor. Företaget dömdes också att betala skadestånd till anhöriga till den 23-årige mannen som omkom, samt till tre av de skadade arbetarna.
Källa: Luleå tingsrätt