Radar · Nyheter

Sverige avstår från utsläpp

Sverige har bidragit till klimatprojekt i bland annat Indien och Brasilien. Det har gett rätt att tillgodoräkna sig utsläpp och därmed ”slippa undan” koldioxidminskningar på hemmaplan.

I förra veckan beslutade regeringen att skrota ett utrymme på fem miljoner ton koldioxid. Totalt under mandatperioden har regeringen avstått från ett utsläppsutrymme på 106 miljoner ton koldioxid, motsvarande runt två års totala utsläpp.

− Sverige gör en viktig insats genom att bidra till utsläppsminskningar och klimatomställning i andra länder. Regeringen anser dock att Sverige ska nå sina mål med nationella utsläppsminskningar och fortsätter att skrota internationella utsläppsenheter som en klimatåtgärd, säger klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Sverige har åtagit sig att minska sina utsläpp med 17 procent till 2020 jämfört med 2005 års nivå, vilket enligt Naturvårdsverket ligger inom räckhåll.

Dessa siffror utgår ifrån vad som produceras i Sverige. SCBs Miljöräkenskaper, som istället mäter vilka utsläpp svenskars konsumtion ger upphov till, har visat att de svenska utsläppen ökat under såväl 2016 och 2017.

I mars uppgav Internationella energirådet att de globala energirelaterade utsläppen steg 2017 efter att ha legat stilla i tre år.