Mediernas rapportering om klimatet ökar, visar en ny rapport. Flyget och Donald Trump är heta ämnen, men mediekonsumenterna vill också veta vad de själva kan göra.
Nedslående artiklar om hur vi går mot en oundviklig miljömässig katastrof har sällan varit populär läsning. Men de senaste åren har mediernas rapportering om klimatförändringar ökat, visar rapporten Varmare klimat – iskall nyhet som görs på uppdrag av Vi-skogen.
För fjärde året i rad har man undersökt hur svensk dagspress rapporterar om klimatförändringarna. Under 2017 skrevs 61 485 artiklar om klimatet, en ökning med 17 procent jämfört med året innan.
Beror då ökningen på förändrade attityder hos läsarna eller på att rapporteringen har ändrat karaktär? Både och, tror Mattias Goldmann, vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores.
– Klimatfrågan känns nära för folk nu. Många upplever att det som förut var en skog nu är ett plockepinn, eller att det som förut var en strand nu är översvämmat. Det handlar inte längre om andra arter, kommande generationer eller folk i helt andra länder.
Påtagligheten i klimatförändringarna gör att intresset ökar, menar Mattias Goldmann. Men det spelar också in att det skrivs om nya lösningar, tror han.
– Om det bara vore desperation skulle det inte bli den här ökade uppmärksamheten, utan man kan se att var och en kan och vill dra sitt strå till stacken, och söker efter hur man kan göra det.
Tolv procent av alla klimatrelaterade artiklar handlade om flyget, en ökning med 59 procent jämfört med 2016. Var sjätte artikel nämner Donald Trump, men Mattias Goldmann tror att världen här kan ha fått den gemensamma fiende den behöver för att ta tag i klimatfrågan.
– Många har höjt sina egna klimatambitioner för att tydligt markera att Trumps agenda är inte vår. Vi ser också i själva rapporteringen om Trump, att den handlar inte bara om hur klimatnegativ han är utan framför allt om hur många som reagerar emot hans sätt att agera i klimatfrågan.
Bland de svenskar som varit synligast i rapporteringen är vice statsminister Isabella Lövin (MP) i topp, följd av statsminister Stefan Löfven (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
Svenska dagbladet har varit den klart flitigaste klimatrapportören, följt av Dagens nyheter och Sydsvenskan, mätt i antal artiklar.