Radar · Nyheter

Storbritannien skärper lag kring elfenben

Sakchai Lalit/AP/TT | Storbritannien inför hårdare lagar kring handel med elfenben för att skydda elefanterna.

Storbritannien kommer att förbjuda försäljning av elfenbensprodukter oberoende av hur gamla de är, i ett försök att begränsa den illegala handeln med elfenben och ta itu med tjuvjakt och skydda elefanter, meddelar regeringen.

Den nya lagstiftningen kommer att vara den tuffaste lagen gällande elfenbeni Europa och en av de tuffaste i världen. Den kommer att innebära ett förbud mot försäljning av nästan alla antikviteter som innehåller elfenben.
Internationell handel med elfenben har varit olaglig sedan 1990 och försäljning av rå elfenben från afrikanska elefanter är inte tillåten i Storbritannien.

Men för närvarande kan produkter som innehåller elfenben och som producerats före 1947 säljas inom Storbritannien och andra EU-länder, liksom varor som producerats efter 1947 som certifierats av staten.

”Elfenben bör aldrig ses som en handelsvara för ekonomisk vinning eller en statussymbol, så vi kommer att introducera ett av världens tuffaste förbud mot elfenbensförsäljning för att skydda den kommande generationen elefanter”, säger miljöminister Michael Gove.

Enligt Världsnaturfonden WWF dödas omkring 55 afrikanska elefanter varje dag för deras betars skull.