Radar · Nyheter

FN vädjar till Israel efter hävt migrantavtal

AP/TT | Benjamin Netanyahu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu river upp en överenskommelse med FN:s flyktingorgan UNHCR om omflyttning av tusentals afrikanska migranter som finns i landet, säger han.

I måndags kväll meddelade Netanyahu att uppgörelsen läggs på is, bara några timmar efter att den presenterats i ett tv-sänt tal. Enligt planen skulle minst 16 250 migranter skickas vidare till olika västländer. Andra migranter skulle tillåtas stanna i Israel i minst fem år. Överenskommelsen fick hård kritik i Netanyahus högerparti Likud och premiärministern har nu alltså gjort en helomvändning.

FN vädjar till Netanyahu att ändra sitt beslut.

”Vi fortsätter att tro på behovet av ett avtal som gynnar alla parter, såväl Israel som det internationella samfundet och människor i behov av asyl. Vi hoppas att Israel kommer att ompröva beslutet inom kort”, skriver UNHCR-talespersonen William Spindler i ett mejl.

Enligt Israels inrikesdepartement finns för närvarande omkring 42 000 afrikanska migranter i landet, de flesta av dem från Sudan och Eritrea. Hårdföra nationalister vill kasta ut dem ur landet, medan andra hävdar att Israel har ett moraliskt ansvar att ge dem skydd.