Radar · Nyheter

97 procent valde al-Sisi

Andrew Harnik/AP-TT | Abd al-Fattah al-Sisi, Egyptens president.

Abd al-Fattah al-Sisi vinner det egyptiska presidentvalet med 97 procent av rösterna – lika stor andel som då den tidigare generalen valdes till ämbetet första gången för fyra år sedan.

Resultatet var väntat eftersom utmanare till den sittande presidenten i praktiken inte tillåtits. Och valdeltagandet stannade på 41 procent, visar valkommissionens siffror som offentliggjordes på måndagen.

USA:s president Donald Trump gratulerade sin egyptiske kollega efteråt, utan att yppa några tvivel på att valet gått rätt till. Trump hänvisade till de båda ländernas strategiska partnerskap.

”De två ledarna har bekräftat det strategiska partnerskapet mellan USA och Egypten, och de ser fram mot att utveckla samarbetet och ta sig an gemensamma utmaningar”, heter det i ett uttalande från Vita huset.

Abd al-Fattah al-Sisi hade inte bemödat sig om att ta fram något valmanifest. Genom att tysta oppositionen, hota medierna och i sista minuten skaka fram en obskyr utmanare, Moussa Mostafa Moussa, stod det tidigt klart att han skulle väljas om för fyra nya år som president.