Radar · Nyheter

EU-plan för ”stridsvagns-Schengen”

Tjänster, varor och arbetskraft flödar fritt i EU – och snart kanske också stridsvagnar? Mitt under pågående träta med Ryssland sjösätts EU-samarbetet Pesco för att underlätta militära transporter mellan medlemsländerna.

Hur starka broar krävs för stridsvagnar och var finns de? Och vilka väg kan lättast användas för att till exempel rycka in i Tyskland?
Frågor som en gång i tiden kan ha låtit som rent spioneri vill nu EU-kommissionen få svar på i lanserandet av en handlingsplan för ”militär mobilitet”.

I klarspråk handlar det om att kunna snabba på transporterna i ett läge när 25 av 28 EU-länder ändå förenats i det utökade försvarssamarbetet Pesco och 22 av 28 dessutom ingår i försvarsalliansen Nato.

Planerna har kallats för en ”militär Schengen-zon” – ett uttryck som EU-kommissionen dock inte vill använda.

– Det här är en del av en försvarsstrategi för hela EU. Vad som händer för tillfället i världspolitiken är saker som inte kan förutses, men vad vi redan sagt är att EU behöver ha en gemensam inställning till försvaret, säger transportkommissionären Violeta Bulc på en presskonferens i Bryssel.

Inledningsvis vill kommissionen titta på tre saker: vilka militära krav som kan ställas på vägar och liknande, var transporterna bäst kan göras och vilka regelmässiga och byråkratiska hinder som kan förenklas för att underlätta när vapen och stridsfordon ska föras över gränserna inom EU. Sistnämnda ämne är redan föremål för ett gemensamt projekt inom Pesco-samarbetet.

Att handlingsplanen läggs fram i ett läge då EU:s relationer till Ryssland är sämre än någonsin och merparten av EU-länderna nyss har utvisat ryska diplomater väcker samtidigt frågor.

Kommissionen bedyrar dock att planen inte är kopplad till det.

– Vi vill vara säkra på att om saker måste aktiveras ur försvarssynpunkt så kan vi göra det. Jag är väldigt mycket för en evig fred – det var därför som EU skapades – men jag vill inte bli överraskad och inte vara redo om vissa saker händer, säger Bulc.

Kommissionens handlingsplan ska nu granskas av EU:s medlemsländer i hopp om att få igång arbetet redan inom några månader.

Fakta: Militärt samarbete i EU

I artikel 42:2 i EU:s Lissabonfördrag talas om att den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken ska leda fram till ett gemensamt försvar – men bara när ländernas stats- och regeringschefer bestämt det med enhällighet.

I artikel 42:6 ges samtidigt möjlighet för dem som vill gå längre redan dessförinnan: ”De medlemsstater som uppfyller högre krav på militär kapacitet och som har gjort mer bindande åtaganden på området med tanke på de mest krävande uppdragen ska upprätta ett permanent strukturerat samarbete inom ramen för unionen”. På engelska förkortas samarbetet Pesco.
25 EU-länder – alla utom Storbritannien, Danmark och Malta – beslutade i december att formellt inrätta Pesco, vars första 17 gemensamma projekt nu ska dras igång, bland annat om effektivare utlandsinsatser och samarbete kring fältsjukvård.

Parallellt lanserades sommaren 2017 även en gemensam försvarsfond där EU-kommissionen hoppas kunna lägga upp till 15 miljarder svenska kronor om året för gemensam forskning, utveckling och produktion.