Radar · Nyheter

Nya evakueringar förbereds från östra Ghouta

Samtalen om Douma, det sista rebellkontrollerade området i östra Ghouta i Syrien, har stannat av efter oenighet inom den islamistiska gruppen Jaish al-Islam. Samtidigt förbereds evakueringen av ytterligare människor från östra Ghouta.

Ghouta Media Center via AP | Samtalen om Douma, det sista rebellkontrollerade området i östra Ghouta, har stannat av, uppger SOHR
Ghouta Media Center via AP | Samtalen om Douma, det sista rebellkontrollerade området i östra Ghouta, har stannat av, uppger SOHR. Arkivbild.

Samtalen om Douma, det sista rebellkontrollerade området i östra Ghouta i Syrien, har stannat av efter oenighet inom den islamistiska gruppen Jaish al-Islam som kontrollerar området, uppger oppositionella Syriska människorättsobesrvatoriet (SOHR).

Förhandlingarna pågår, men de har försenats på grund av oenighet inom rebellgruppen. Jaish al-Islams befälhavare är oense och vissa motsätter sig en överenskommelse, säger Rami Abdel Rahman, chef för SOHR.

Enligt SOHR innebär den överenskommelse som förhandlas fram att Jaish al-Islam avväpnas, men får stanna i Douma. Tanken är att rysk militärpolis ska sättas in staden och att el och vatten ska kopplas på av regimen. Syriska regimstyrkor kommer dock inte att finnas i staden.

Samtalen ska, enligt ryska och lokala representanter från förhandlingskommittén, återupptas de kommande dagarna.
Samtalen om Douma, det sista rebellkontrollerade området i östra Ghouta i Syrien, har stannat av efter oenighet inom den islamistiska gruppen Jaish al-Islam.

Samtidigt förbereds evakueringen av ytterligare människor från östra Ghouta. mellan de stridande parterna lämnade en konvoj med cirka 5 400 rebeller och civila östra Ghouta sent på söndagen och kom fram till nordöstra Syrien på måndagen. De kom från ett område som kontrollerades av rebellgruppen Faylaq al-Rahman. Under lördagen bussades nästan 1 000 människor ut ur samma område.

Uppskattningar före de senaste veckornas strider sade att omkring 400 000 människor fanns i östra Ghouta.

På måndagen stod bussar redo att föra ut ytterligare omkring 1 100 människor, både rebeller och flera hundra barn, rapporterar statskontrollerade syriska medier.