Radar · Nyheter

Nya evakueringar förbereds från östra Ghouta

Samtalen om Douma, det sista rebellkontrollerade området i östra Ghouta i Syrien, har stannat av efter oenighet inom den islamistiska gruppen Jaish al-Islam. Samtidigt förbereds evakueringen av ytterligare människor från östra Ghouta.

Ghouta Media Center via AP | Samtalen om Douma, det sista rebellkontrollerade området i östra Ghouta, har stannat av, uppger SOHR
Ghouta Media Center via AP | Samtalen om Douma, det sista rebellkontrollerade området i östra Ghouta, har stannat av, uppger SOHR. Arkivbild.

Samtalen om Douma, det sista rebellkontrollerade området i östra Ghouta i Syrien, har stannat av efter oenighet inom den islamistiska gruppen Jaish al-Islam som kontrollerar området, uppger oppositionella Syriska människorättsobesrvatoriet (SOHR).

Förhandlingarna pågår, men de har försenats på grund av oenighet inom rebellgruppen. Jaish al-Islams befälhavare är oense och vissa motsätter sig en överenskommelse, säger Rami Abdel Rahman, chef för SOHR.

Enligt SOHR innebär den överenskommelse som förhandlas fram att Jaish al-Islam avväpnas, men får stanna i Douma. Tanken är att rysk militärpolis ska sättas in staden och att el och vatten ska kopplas på av regimen. Syriska regimstyrkor kommer dock inte att finnas i staden.

Samtalen ska, enligt ryska och lokala representanter från förhandlingskommittén, återupptas de kommande dagarna.
Samtalen om Douma, det sista rebellkontrollerade området i östra Ghouta i Syrien, har stannat av efter oenighet inom den islamistiska gruppen Jaish al-Islam.

Samtidigt förbereds evakueringen av ytterligare människor från östra Ghouta. mellan de stridande parterna lämnade en konvoj med cirka 5 400 rebeller och civila östra Ghouta sent på söndagen och kom fram till nordöstra Syrien på måndagen. De kom från ett område som kontrollerades av rebellgruppen Faylaq al-Rahman. Under lördagen bussades nästan 1 000 människor ut ur samma område.

Uppskattningar före de senaste veckornas strider sade att omkring 400 000 människor fanns i östra Ghouta.

På måndagen stod bussar redo att föra ut ytterligare omkring 1 100 människor, både rebeller och flera hundra barn, rapporterar statskontrollerade syriska medier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV