Radar · Nyheter

Källor: Militärflyg dirigerades av LFV-bolag

Johan Nilsson/TT | Personal från LFV:s helägda dotterbolag har varit direkt involverade i att flygleda militära plan på väg ut på uppdrag, enligt Sveriges Radios Kaliber.

Nu framkommer nya uppgifter om Luftfartsverkets samarbete i Förenade Arabemiraten. Enligt Sveriges Radios Kaliber har personal från myndighetens helägda dotterbolag varit direkt involverad i att flygleda militära plan på väg ut på uppdrag.

Flera källor som arbetat på plats vittnar enligt Kaliber om att personal från dotterbolaget dagligen dirigerat militära plan, bland annat transportplan som varit på väg till krigets Jemen.

– Det var kanske två, tre flygmaskiner om dagen som flög dit, säger flygledaren Jan Källström, som arbetade på Abu Dhabis internationella flygplats mellan 2015 och 2017, till radion.

Dotterbolaget, som är helägt av LFV, har sedan 2013 ett samarbete gällande flygledningen för fem flygplatser i Förenade Arabemiraten – ett land som befinner sig i krig i Jemen. Personalen ska enligt vd:n bara jobba civilt.

Men enligt Jan Källström hanterades både passerande stridsflyg och transportplan på väg till Jemen.

– Någon tanke hade man väl, att ”hjälper jag till här?”. Jag är ju liksom en spindel i nätet, och är det moraliskt rätt? Det här flygplanet ska iväg och lämna material, eller det här stridsflyget som passerar ska ju ner och bomba nu, kanske, säger han.

I en kommentar skriver LFV att det ingår i civil flygtrafiktjänst att hantera militära flygningar på civila flygplatser.