Radar · Nyheter

Jagad Puigdemont fast i Tyskland

Emilio Morenatti/AP/TT | Separatistvänliga demonstranter i Barcelona protesterar mot att den förre regionpresidenten Carles Puigdemont frihetsberövats i Tyskland.

Den jagade katalanske ex-presidenten Carles Puigdemont sitter frihetsberövad i Tyskland. Spanien begär honom utlämnad med kraft av en europeisk arresteringsorder. Den katalanska krisen går därmed in i en ny fas.

På söndagsförmiddagen stoppade tysk polis en bil vid orten Schuby cirka tre mil från tysk-danska gränsen. I fordonet fanns Puigdemont och fyra personer. Sällskapet var på väg till Belgien, skrev Puigdemonts advokat Jaume Alonso-Cuevillas på Twitter.

Polisen i delstaten Schleswig-Holstein bekräftade ingripandet:
”Han omhändertogs klockan 11.19 av en av motorvägspolisens patruller, i närheten av motorvägen A7, eftersom det finns en europeisk arresteringsorder mot honom. Herr Puigdemont befinner sig för närvarande i polisens förvar.”

Först hölls Puigdemont kvar på en polisstation medan ”kontroller” genomfördes. Enligt hans advokat gick allt mycket korrekt till.
Flera timmar senare överfördes Puigdemont till ett fängelse i Neumünster några mil norr om Hamburg, enligt spanska medier som hänvisade till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Advokat Alonso-Cuevillas har engagerat tyska advokater som ska tillvarata Puigdemonts intressen i den nya situationen.
Puigdemonts avsikt var att återvända till Belgien där han är beredd att ”ställa sig till den belgiska rättvisans förfogande”.

På torsdagen inledde Puigdemont ett besök i Finland som skulle ha varat till lördagen. Enligt hans värd, en finländsk riksdagsledamot, lämnade han dock landet på fredagen. Om den eftersökte katalanen tog sig från Finland till Danmark landvägen via Sverige är oklart. Till Tyskland kom han i en Renault Espace med belgisk registreringsskylt, enligt tidningen El País.

Källor inom Spaniens underrättelsetjänst CNI uppger för El País att ett omhändertagande i Tyskland var att föredra eftersom Spanien anser att polissamarbetet med Tyskland är ett av de bästa i EU.
Enligt källorna har Puigdemonts förehavanden följts sedan fredagen och CNI betonar ”det utmärkta samarbetet” med tyska myndigheter.

I fredags återaktiverade domaren Pablo Llarena i Spaniens högsta domstol den europeiska arresteringsordern för Puigdemont.
Llarena åtalade samma dag Puigdemont och ett 20-tal andra separatistledare. De är misstänkta för inblandning i höstens otillåtna folkomröstning om självständighet i Katalonien och den efterföljande självständighetsförklaringen.

De händelserna ledde till att centralmakten i Madrid bums övertog styret av Katalonien genom att upplösa regionens regering och parlament samt utlysa nyval.

Puigdemont gick i landsflykt i Belgien i början av november. Han riskerar upp till 25 års fängelse för uppror och andra brott.

Att Puigdemont valde Belgien var ingen slump. I den belgiska strafflagen finns inget brott som direkt motsvarar Spaniens definition. Efter hans landsflykt utfärdade Spanien en europeisk arresteringsorder. Men det belgiska rättsväsendets fann då han inte begått brott som motiverar ett gripande; han betraktades snarast som politisk aktivist. Den arresteringsordern drogs då tillbaka.

Däremot har den tyska strafflagen paragrafer om uppror och uppvigling som liknar de spanska, vilket till förstone talar till Puigdemonts nackdel.
Närmast ska ärendet hanteras av en domstol i Schleswig-Holstein. En första domarledd förhandling sker på måndagen, enligt AFP.
Den första proceduren kan ta upp som mest 60 dagar räknat från frihetsberövandet, enligt El País. Men Puigdemont kan överklaga beslut ända upp i Tysklands högsta domstol, skriver Reuters.

I Katalonien ledde nyheten från Tyskland till spontana protester. Tusentals personer, många med katalanska separatistflaggor, samlades enligt AFP vid det berömda turiststråket Las Ramblas och tågade i väg mot EU-kommissionens kontor och det tyska konsulatet.

I det regionala nyvalet den 21 december fick de separatistiska partierna återigen majoritet med en hårsmån. Sedan dess har tre försök gjorts – Puigdemont först ut – att utse ny regionpresident och regeringsbildare. Alla har gått i stå på grund av att kandidaterna varit i landsflykt eller suttit frihetsberövade i Spanien. Ett (nytt) nyval i sommar ligger i loppet.

Skulle Puigdemont utlämnas talar allt för att spänningarna mellan centralmakten i Madrid och den katalanska självständighetsrörelsen växer, liksom oron inom EU för att utvecklingen i Spanien är på väg att gå över styr.

Bakgrund: Det här har hänt

Carles Puigdemont var regionpresident i Katalonien januari 2016-oktober 2017.

Efter den misslyckade självständighetsförklaringen i slutet av oktober 2017 har han levt i exil i Belgien.

Spanien utfärdade efter landsflykten till Belgien en internationell arresteringsorder för Puigdemont. Men enligt det belgiska rättsväsendet har den förre regionpresidenten inte begått brott som motiverar ett gripande; han betraktas snarast som politisk aktivist.

Tillsammans med 24 andra katalanska separatister åtalades Puigdemont i mars 2018, misstänkt för uppror och andra brott relaterade till höstens olagliga folkomröstning och självständighetsförklaring i Katalonien. Som mest riskerar de fängelse i 25 år.

Före frihetsberövandet i Tyskland rapporterades att Puigdemont befunnit sig i Finland.