Glöd · Debatt

Meditation – ett bättre alternativ till flygresorna

DEBATT Under de senaste veckorna har flygresornas påverkan på klimatet debatterats flitigt, både i TV, tidningar och på nätet. Vissa menar att vi kan unna oss att flyga om vi äter klimatsmart mat, medan andra menar att vi bör stanna hemma.

Resor gör både lokala och globala klyftor tydliga. De har även blivit en statusmarkör – det är trendigt och ger status att kunna visa upp sina sandiga fötter på Instagram dessa kalla och mörka dagar i mars. Vissa, som har råd, åker till varmare länder på vintern för att ladda batterierna. Andra har det sämre ställt och har inte råd att gå på badhuset med barnen, kanske inte ens att betala nästa hyra.

Jag skulle dock vilja se detta ur ett annat perspektiv, ur det så kallade effektmålet. Varför måste man bränna enorma mängder koldioxid och exploatera andra länder för att kunna njuta? Målet med en solsemester är ju ändå en subjektiv upplevelse, ett gäng elektriska impulser i hjärnan som gör att det känns bra och som induceras av upplevelsen därborta. Men när vi försöker uppnå detta mål genom att flyga så skadar vi våra framtida barn, samtidigt som det kostar mycket pengar.

Jag tror att det i framtiden kommer att finnas bättre och billigare sätt att ladda batterierna på vintern än att flyga till Thailand. Genom djup meditation och speciella tekniker kan man gå in i trans, och skapa sig den harmonI som man skulle ha fått betala tusentals kronor för om man flög, här hemma i Sverige istället.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV