Radar · Nyheter

Krillfiske stör ekosystem

Greenpeaces nya rapport om krillfiske sätter fiskeindustrins självbild som ekologiskt hållbar på spel och kastar nytt ljus på den blomstrande Omega-3-marknaden.

– Krillindustrin i Antarktis framställer sig gärna som att de har rent mjöl i påsen, men den verkliga historien är befläckad. Det är en historia med fartyg som fiskar från grunden av näringskedjan, nära jaktområden för valar, pingviner och andra djur, säger Frida Bengtsson, projektledare för Greenpeaces Antarktiskampanj, i ett pressmeddelande.

Högintensivt fiske äger rum i omedelbar närhet av områden där en stor del av Antarktis djurliv jagar, däribland pingviner och valar. Det ökar konkurrensen om föda och hotar på sikt arternas tillgång på mat. Dessutom har skyddade områden fått påhälsning av fiskefartyg och utsatt ekologiskt känsliga områden för onödiga bränsleutsläpp och risken för grundstötningar.

– Om krillindustrin verkligen vill ta sitt ansvar borde de frivilligt dra sig ur de områden som föreslås som havsreservat och stödja skyddet av dessa unika områden i Antarktis, säger Bengtsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV