Radar · Nyheter

Filmer visar kycklingars liv

Ben som knäcks, diarréer och döda kycklingar som blir liggande kvar. Det är den bild av kycklingindustrin som framträder i smygfilmat material från Djurens rätt.

Filmsekvenser har tagits på tre olika kycklinguppfödningar under 2018 och skickats in anonymt till organisationen.

Bilderna visar enligt Djurens rätt att förhållandena för de 99 miljoner kycklingar som årligen föds upp i Sverige är mycket svåra. Att kycklingarna avlas och göds för att växa mycket snabbt gör att benen inte sällan går av. Under sina 35 dagar långa liv går kycklingarna från runt 40 gram till slaktvikten 2 kilo.

– Köttindustrin har gjort kycklingen till Sveriges vanligaste djur och förmodligen också de som har det allra sämst. Att välja bort dem från tallriken är det mest effektiva sättet att förändra för djuren, säger Camilla Björkbom, ordförande för Djurens rätt i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen Svensk fågel skriver i en kommentar på sin hemsida: ”att kycklingarna mår bra är en förutsättning för att kycklingbondens verksamhet ska fungera.”

Döda fåglar plockas bort så fort bonden är på plats i stallet, enligt Svensk fågel. Detta ska ske minst två gånger om dagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV