Radar · Nyheter

EU föreslår ny digitalskatt

EU-kommissionen föreslår en digitalskatt riktad mot nätjättar som Facebook. Medlemsstaterna är dock långt ifrån eniga om en gemensam beskattning på digitala aktörers årliga omsättning.

Skattereformen skulle innebära att aktörer som Facebook, Google och Twitter tvingas betala tre procent av sin omsättning, enligt ett förslag som läckte ut tidigare i veckan.

EU-kommissionär Pierre Moscovici ser skatten som en nödvändighet för att föregå att enskilda medlemsstater inför egna skattereformer riktade mot de inflytelserika nätjättarna.

Men för att en digitalskatt ska bli verklighet krävs att samtliga 28 medlemsländer enhälligt ställer sig bakom förslaget, och lågskatteländer som Irland och Luxemburg har hittills uttryckt reservationer mot förslaget. Inte heller Sverige är entydigt positiva.

– Vår utgångspunkt är att det här är en global fråga och den bör ju därför i första hand lösas på global nivå, säger finansminister Magdalena Andersson till TT.

Andersson ser dock helst att frågan löses inom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Samtidigt välkomnar Google debatten:

– Vi betalar gladeligen en större summa, vad världen nu anser vore ett fungerande ramverk. Huvudfrågan här är inte lika mycket summan vi betalar i skatt som hur det ska fördelas mellan olika länder, säger Googlechefen Sundar Pichai till nyhetskanalen Bloomberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV