Radar · Nyheter

Åklagare fortsätter strida mot CBD-olja

Tull och åklagare fortsätter betrakta CBD-produkter som narkotika. Detta trots att Svea hovrätt nyligen ogiltigförklarat ett beslag av CBD-olja med motiveringen att produkter gjorda av laglig industrihampa inte kan klassas som narkotika.

Paul Burton är en av många aktörer på den svenska CBD-marknaden som stött på problem med myndigheter senaste tiden. För tre veckor sedan stoppade tullen i Malmö en leverans med CBD-olja aviserad till hans företag med motiveringen att CBD-produkter är narkotika.

– Jag hade beställt CBD-olja till ett värde av 80 000 kronor från ett välrenommerat bolag i Slovenien som har alla tillstånd. Tullen stoppade leveransen med stöd av en rekommendation de har från Tullverket, säger Burton.

Burton är inte ensam, vilket framgår av följande formulering i ett mejl från Åsa Svensson på Tullverket: ”Det är många mottagare som klagar på att deras CBD-oljor tagits i beslag då de är av uppfattningen att oljor som tillverkats av industrihampa är att anse som lagliga (även om det finns lite THC i dem). Det juridiska läget är ju inte helt glasklart då olika tingsrätter har dömt olika och olika typer av mål har dessutom bedömts olika.”

Burton har försökt få tillbaka varorna genom att hänvisa till nyligen avgjorda domar i liknande fall. Bland annat CBD-beslagen som Syre skrev om i december förra året, som hävdes efter att såväl tingsrätt som hovrätt kommit fram till att CBD-produkter framställda ur laglig industrihampa inte kan klassas som narkotika.

– Jag menar att detta redan är avgjort. EU-godkänd hampa är laglig och tullen får inte bara sitta där och tycka, säger Burton.

Burton hänvisades att överklaga beslaget i Malmö tingsrätt, vilket han också gjorde. I samband med att han sedan kallades till beslagsförhandling kontaktade han tingsrätten med frågan om huruvida han skulle ha med sig en advokat.

– Jag frågade om jag skulle ha med mig en försvarare, men fick som svar av domaren att jag inte behövde det, så jag gick dit själv.

Av beslagsförhandlingen som ägde rum 13 mars framgår att även åklagaren betraktar CBD-olja som narkotika.

– Jag tänkte att det här är enkelt eftersom det inte är narkotika. När åklagaren sa att det var narkotika oavsett mängd THC så förstod jag att jag skulle ha behövt en försvarare.

Åklagaren har fram till 12 april på sig att väcka åtal och Burton har med hjälp av advokatfirman De Basso överklagat beslagsbeslutet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV