Energi · Syre tipsar

Vårstäda med ättika

TT | Med ättika kan du få det mesta rent.

Det finns gott om alternativ till starka kemikalier i hemmet. Här är några exempel på områden där ättika kan hjälpa dig, förutom att lägga in gurka och rengöra kaffekokaren.

Rengör toaletten

Häll 1–2 dl ättika i toaletten och låt det stå över natten. Finns det fläckar kvar går de lätt att borsta bort. Outspädd ättika på en trasa tar också bort kalkavlagringar överallt i bad- rummet eller köket.

Propplösare i avloppet

Häll en deciliter bikarbonat och en deciliter salt i avloppet. Häll sedan långsamt på en deciliter ättika. Vänta en stund och häll därefter på en deciliter kokande vatten. Proppen löser upp sig.

Gör egen allrengöring

Häll en deciliter ättika, en halv liter vatten och några droppar diskmedel i en sprejflaska. Spreja, låt verka och torka av.

Diska skärbrädan

Ättika dödar bakterier och får skärbrädan ren. Diska med 1 matsked ättika och varmt vatten. Funkar även på köksredskap som luktar.

Rengör termosen

Häll hett vatten och en halv deciliter ättika i termosen. Skaka om och låt det verka.

Putsa silver

Blanda 1,5 dl ättika och en matsked bikarbonat. Låt silvret ligga i blandningen i några timmar. Ta upp det, skölj i kallt vatten och torka av.

Få bort svettlukt i kläder

Blanda en matsked ättika per liter vatten och låt kläderna ligga i blöt innan tvätt. Ättika hjälper också kläderna att hålla färgen bättre.

Om ättika

Ättiksyra tillverkas genom jäsning av alkohol och späds med vatten till olika styrka. Ättiksprit är 12 procent medan ättika är 24 procent. Det senare kan vara irriterande, så andas inte in ångorna och använd handskar om du arbetar med outspädd ättika. Ättika bryts lätt ner i naturen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV