Radar · Nyheter

Nationalistiskt tal av Xi Jinping

Andy Wong/AP/TT | Kinas president Xi Jinping höll ett avslutande tal i den årliga folkkongressen.

Inte så mycket som en tum av det kinesiska territoriet kommer att separeras från nationen. Det fastslår Kinas president Xi Jinping i sitt avslutande tal i den årliga folkkongressen.

Hans uttalande kommer efter att USA:s president Donald Trump nyligen undertecknat en lag som gör att högt uppsatta tjänstemän från Taiwan kommer att vara välkomna i USA och kan vänta sig ett officiellt och ”respektfullt” bemötande. Därtill kommer USA att kunna skicka tjänstemän för möten i Taiwan.

Alla handlingar och tricks för att dela landet är dömda att misslyckas och kommer att dömas av folket och straffas av historien, säger Xi Jinping.

Taiwan är en av Kinas mest känsliga frågor. Taiwan och Kina splittrades 1949 när den dåvarande nationalistledaren Chiang Kai-shek förlorat inbördeskriget mot kommunistpartiets Mao Zedong och flytt till ön. Ända sedan dess betraktas Taiwan av Kina som en kinesisk provins som Peking har för avsikt att återta kontrollen över.

Kinas fientlighet gentemot Taiwan har blivit mer påtaglig sedan valet 2016 då Tsai Ing-wen, som har förespråkat frihet och demokrati för öns befolkning, valdes till president.
Kina misstänker att Tsai vill se att Taiwan formellt blir självständigt, även om hon själv säger att hon förespråkar ”status quo”, och att säkerställa fred.

Xi Jinpings tal avslutade den två veckor långa årliga folkkongressen, där nära 3 000 delegater träffats. Under kongressen har presidenten valts om för en ny femårsperiod och beslut fattats om att avskaffa begränsningarna i antalet mandatperioder – vilket möjliggör för presidenten att sitta kvar på livstid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV