Radar · Nyheter

Listhaug avgår – Fremskrittspartiet kvar i regeringen

Berg-Rusten, Ole/TT | Sylvi Listhaug.

Norges justitieminister Sylvi Listhaug avgår efter det politiska bråket kring hennes kritiserade Facebook-inlägg. Detta för att säkra att hennes parti Fremskrittspartiet inte tappar inflytande över norsk politik, säger hon.

– Jag är otroligt glad för att Siv (Jensen, ledare för Fremskrittspartiet) och resten av partiet backat mig till hundra procent, säger Sylvi Listhaug under en presskonferens.

– Men jag vill inte att Fremskrittspartiet ska mista makt, jag vill att Fremskrittspartiet ska vara med och regera landet.

Listhaug uppger att hon själv fattat beslutet att lämna sin post.
En misstroendeomröstning mot henne var planerad att hållas i dag. Enligt källor till norska medier skulle ett väckt misstroende ha kunnat få hela statsminister Erna Solbergs regering, där Fremskrittspartiet ingår, att avgå.

Upprinnelsen till avgången är ett politiskt bråk som briserat i landet efter ett Facebook-inlägg där Listhaug skrev att socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) prioriterar terrorister framför norska medborgare. Det har av många ansetts stötande, eftersom Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP.

I torsdags bad Listhaug om ursäkt i stortinget, och dagen innan hade statsminister Erna Solberg (Høyre) bett om förlåtelse å hela regeringens vägnar.

– Det har varit en helt surrealistisk vecka, där ett Facebook-inlägg, som jag beklagat, har gjort norsk politik till en förskola, säger Listhaug.

– I dag är det min uppgift att uppträdda vuxet.

Listhaug upprepar att hon bett om ursäkt för sitt kritiserade Facebook-inlägg – men är samtidigt kritisk till vad hon uppfattar som försök från Arbeiderpartiet att begränsa hennes yttrandefrihet.

– Jag ska vara den jag är, och det är viktigt för min integritet, säger hon, och tillägger att hon bättre kan utöva sin yttrandefrihet om hon avgår från justitieministerposten.

Fakta: Norges regering

Norge gick till val den 11 september i fjol. Den 17 januari presenterade statsminister Erna Solberg sin blågröna minoritetsregering, med ministrar från konservativa Høyre (H), högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP) och liverala Venstre (V). Så här ser regeringen ut.

Statsminister: Erna Solberg (H)

Finansminister: Siv Jensen (FRP)

Kulturminister: Trine Skei Grande (V)

Klimat- och miljöminister: Ola Elvestuen (V)

Kunskapsminister: Jan Tore Sanner (H)

Transportminister: Ketil Solvik-Olsen (FRP)^

Kommun- och moderniseringsminister: Monica Mæland (H)

Hälsominister: Bent Høie (H)

Utrikesminister: Ine Eriksen Søreide (H)

Justitie-, beredskaps- och invandringsminister: Sylvi Listhaug (FRP), som i dag meddelat sin avgång.

Näringsminister: Torbjørn Røe Isaksen (H)

Fiskeriminister: Per Sandberg (FRP)

Arbets- och socialminister: Anniken Hauglie (H)

Barn- och jämställdhetsminister: Linda Hofstad Helleland (H)

Jordbruks- och livsmedelsminister: Jon Georg Dale (FRP)

Försvarsminister: Frank Bakke-Jensen (H)

Olje- och energiminister: Terje Søviknes (FRP)

Äldre- och folkhälsominister: Åse Michaelsen (FRP)

Utvecklings- och biståndsminister: Nikolai Astrup (H)

Forsknings- och högre utbildningsminister: Iselin Nybø (V)
Källa: NTB