Glöd · Debatt

Skulle du andrahandsrösta på ett parti om det var möjligt?

Förra valet röstade jag Miljöpartiet. Jag skulle hellre röstat på Fi, men var rädd att min röst skulle ”förloras” och ge SD mer makt. Så jag skulle absolut använda mig av det. Det skulle absolut ge en större majoritet till mindre partier, och därmed skapa en effektivare demokrati. Om fler val fanns att tillgå, utan att ens röst ”förlorades”, skulle demokratin som helhet tjäna på det.

<strong>Sín Wellroth Lång</strong>, 27 år, gräsrotsaktivist och fristående skribent, Bromma

Ja, absolut. Det påminner om den tyska varianten, Zweistimme, men anpassat till det svenska systemet. Det skulle nog öka rörligheten bland svenska väljare, ännu mer än i dag – och det är positivt. Men framför allt skulle det svenska valsystemet – och framför allt valsedlarna – behöva förenklas. Alltför många nya regler har införts, som försvårar för väljare att veta vad som gäller till exempel för personröstning.

<strong>Ulf Schyldt</strong>, 46 år, aktiv i Humanisterna och Liberalerna, Täby

Min första tanke var absolut nej. Men sen tänkte jag vidare på detta med att stödrösta och att rösta på det minst dåliga partiet. Och efter det så gick tankarna vidare på att man även i samtidens kyliga klimat med inskränkningar, främlingsfientlighet och brist på sådana, för mig självklara, begrepp såsom ”solidaritet” och (spontan) ”humanitet” kanske ska rösta mot det mest dåliga.

<strong>Robban Widell</strong>, 51 år, boendestödjare, Bromma
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV