Radar · Nyheter

Aktivister samlar sig mot kärnkraftsbygget i Pyhäjoki

En pastisch på en sovjetisk propagandaaffisch pryder nu en av väggarna i motståndshuset i Pyhäjoki, sju kilometer från kärnkraftsbygget.

I slutet av januari invigdes ”Information center of Hahnikivi”. Målet är att sprida information för att stoppa bygget av kärnkraftsverket i finländska Pyhäjoki och initiativtagarna har ett år på sig att lyckas.

Bygget av kärnkraftsverket Hanhikivi i finländska Pyhäjoki, 15 mil öster om Skellefteå, väcker debatt. Än finns inget officiellt godkännande från den finländska regeringen, men bygget låter sig inte vänta.

Trots protester från närmare 20 svenska kommuner och en rad oroade medborgare är förberedelserna för att få kärnkraftverket på plats i full gång. Information center of Hanhikivi är ett ”motståndshus” skapat av ideella aktivister med mål att stoppa kärnkraften och belysa kopplingen till kärnvapen.

My Leffler, som är en av initiativtagarna, är 69 år gammal och stämplad som radikal extremist. Vi ses på Solidaritetshuset i Stockholm där hon bedriver ideellt arbete för tre olika föreningar för fred. Tygväskan hon lägger bredvid sig bär trycket ”Bang Nuclear Weapons”.

– Kärnkraft och kärnvapen är direkt sammanknutna, säger hon.

Mellan april 2015 och samma månad 2016 var hon en av nyckelpersonerna bakom ett motståndsläger i anslutning till kärnkraftsbygget. Motståndet bedrevs med ekonomiska blockader och informationsspridning om oegentligheter i finska Fennovoimas och ryska Rosatoms kärnkraftsplaner.

– Vi följde icke-våldsprinciper men var för besvärliga. De krossade oss med övervåld och sedan blev vi klassade som terrorister, säger hon.

Aktivistlägren avlägsnades helt med hjälp av kravallpolis i april 2016. Hon berättar att motståndshuset kom till ur ren desperation, samt insikten om att aktivismen lättare kunde bedrivas från en fast punkt med väggar och tak.

– Vi kände att vi inte kunde vara i skogen längre, därför började vi leta efter ett hus, berättar hon.

De hittade ett hus i Pyhäjoki sju kilometer från byggplatsen i Hanhikivi och tack vare ett heltäckande bidrag från Grassroots foundation kunde de köpa huset och centret invigas 18 januari i år. Tanken är att använda platsen som knutpunkt för fortsatta motståndsaktiviteter, med fokus på skapande och informationsspridning.

– Pyhäjoki är ett litet samhälle i kramp med modlösa och rädda invånare. Kärnkraftsföretaget använde propaganda för att vända lokalbefolkningen mot oss och vi kommer ägna första halvåret åt att få förtroende hos ortsborna.

Ledmotivet för kärnkraftverket är produktionen av ”pålitlig och inhemsk el i alla väder”. Kommunen ser arbetstillfällen och kärnkraftsbolaget menar att man har tagit hänsyn till folkets synpunkter.

– Folkets röst har hörts regelbundet under projektets lopp, sa Jussi Vuoti, kommunikatör på Fennovoima till ETC Umeå för ett år sedan.

Men motståndarna är av annan uppfattning.

– Utan någon öppen diskussion eller demokratisk påverkansmöjlighet hamnar Pyhäjoki i det sprängfyllda fältet mellan öst och väst, säger Leffler som menar att ortsborna manipulerats och skrämts upp av kärnkraftslobbyisterna.

Enligt henne handlar kärnkraftsbygget mer om geopolitik och makt än om energiförsörjning. Utöver miljörisker och avsaknad av plan för säker avfallshantering är motståndsrörelsen angelägna om att lyfta sambandet mellan kärnkraft och kärnvapen.

– Kärnvapenländerna förnyar sina spetsar och behöver produkterna från kärnkraftverk. Medan Nato alltmer omringar Ryssland kan den planerade reaktorn komma att fungera taktiskt som en nukleär spjutspets, säger hon.

Pyhäjoki måste diskuteras som ”geopolitisk brännpunkt” menar hon. Vidare anser hon att oron över spänningarna mellan Ryssland och USA är befogad, men att Ryssland som hot mot oss bara är propaganda.

– Lögnen och myten om Rysslands farlighet odlas för att Nato ska kunna expandera som de gör.

Att skapa debatt om potentiella risker med kärnkraftsbygget är motståndsrörelsens främsta mål och Information center of Hanhikivi kommer att finnas kvar tills Finlands regering fattar slutgiltigt beslut om bygglov, troligen i slutet av 2019. Tills dess står huset öppet för den som vill ta del av information eller skapa eget material i rörelsens anda.

– Vi vill att huset ska fungera som skaparplats för journalister, konstnärer, musiker, studenter och alla som vill. Det enda kravet vi har är att det ska handla om naturen, människorna eller något annat som kan associeras till övergreppet som sker.

Som Syre tidigare berättat har My Leffler ställts inför rätta för en av aktionerna vid kärnkraftsbygget. Hon hotas nu av böter och fängelse för att inte ha lytt polisens order. Dom skulle ha fallit den 12 mars, men har skjutits upp.