Radar · Nyheter

Vapenhandeln fortsätter uppåt

Peter Modigh/Saab/TT | Handeln med vapen ökar under perioden 2013-2017.

USA, Kina och Frankrike ökade sin vapenexport under perioden 2013-2017, enligt ny statistik från fredsforskningsinstitutet Sipri. Flera länder i Asien och Mellanöstern ökade också sin import av vapen medan importen minskade till Europa, Nord- och Sydamerika och Afrika.

Vapenimporten till Mellanöstern har mer än fördubblats de senaste tio åren, enligt Sipri. Det kan förklaras med att flera länder varit inblandade i våldsamma konflikter under perioden.

”Utbredda konflikter i Mellanöstern och en oro för brott mot mänskliga rättigheter har lett till en politisk debatt i Västeuropa och Nordamerika om att begränsa vapenhandeln”, skriver Pieter Wezeman, forskare vid Sipris projekt om vapen och militärutgifter, i ett pressmeddelande.

”USA och europeiska länder är ändå de största exportörerna av vapen till [Mellanöstern] och levererade 98 procent av alla vapen som importerades av Saudiarabien.”

De fem största exportörerna – USA, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Kina – stod tillsammans för 74 procent av exporten men mindre länder som Israel, Sydkorea och Turkiet har ökat sin vapenexport kraftigt under 2013–2017.
Indien var under perioden den största importören av konventionella vapen och stod för 12 procent av den totala importen. Saudiarabien var näst störst följt av Egypten och Förenade Arabemiraten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV