Radar · Nyheter

Vapenhandeln fortsätter uppåt

Peter Modigh/Saab/TT | Handeln med vapen ökar under perioden 2013-2017.

USA, Kina och Frankrike ökade sin vapenexport under perioden 2013-2017, enligt ny statistik från fredsforskningsinstitutet Sipri. Flera länder i Asien och Mellanöstern ökade också sin import av vapen medan importen minskade till Europa, Nord- och Sydamerika och Afrika.

Vapenimporten till Mellanöstern har mer än fördubblats de senaste tio åren, enligt Sipri. Det kan förklaras med att flera länder varit inblandade i våldsamma konflikter under perioden.

”Utbredda konflikter i Mellanöstern och en oro för brott mot mänskliga rättigheter har lett till en politisk debatt i Västeuropa och Nordamerika om att begränsa vapenhandeln”, skriver Pieter Wezeman, forskare vid Sipris projekt om vapen och militärutgifter, i ett pressmeddelande.

”USA och europeiska länder är ändå de största exportörerna av vapen till [Mellanöstern] och levererade 98 procent av alla vapen som importerades av Saudiarabien.”

De fem största exportörerna – USA, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Kina – stod tillsammans för 74 procent av exporten men mindre länder som Israel, Sydkorea och Turkiet har ökat sin vapenexport kraftigt under 2013–2017.
Indien var under perioden den största importören av konventionella vapen och stod för 12 procent av den totala importen. Saudiarabien var näst störst följt av Egypten och Förenade Arabemiraten.

Radar · Fred

Azerbajdzjan anklagar Frankrike: ”Risk för nytt krig”

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev höjer tonen mot Frankrike.

Frankrike har under de senaste veckorna skickat militärt materiel och fordon till Armenien genom Georgien. Nu larmar Azerbajdzjans president Ilham Aliyev att Frankrike trappar upp risken för ett nytt krig i Kaukasien genom att ge militärt stöd till Armenien.

”Frankrike för en militaristisk politik genom att väpna Armenien, uppmuntra revanschistiska krafter i Armenien och lägga grunden för att nya krig ska kunna provoceras fram i vår region”, sa Azerbajdzjans auktoritäre president Ilham Aliyev via ett uttalande som läses upp av en talesperson i Baku, skriver TT.

Enligt Politico har Frankrike Europas största armeniska minoritet eller ”diaspora” och har traditionellt sett medlat i den flera decennier gamla konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om Karabach.

Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna sa vid ett blixtbesök i Armenien i början av oktober att Paris kommer att leverera militär utrustning till Armenien.

Några dagar efter utrikesministerns blixtbesök undertecknades ett kontrakt om köp av militärutrustning från den franska vapentillverkaren Thales Group.

Enligt Politico undertecknade länderna också en ”avsiktsförklaring” för köp av Mistral luftvärnssystem från vapentillverkaren MBDA – Europas största tillverkare av kryssningsmissiler.

Uppdelade länder
Uppdelade länder. Azerbajdzjans formella gränsdragning omfattar även Nachitjevan, som ligger på andra sidan Armenien. Omstridda Nagorno-Karabach har under lång tid styrts av etniska armenier, inom Azerbajdzjans gränser. Foto: Johan Hallnäs/TT

Ländernas respektive ledare har träffats vid flera tillfällen under hösten, då primärt EU och USA har försökt medla. Men Azerbajdzjan har ställt in sin närvaro vid de senaste tillfällena och anklagat västländerna för att stå alltför mycket på Armeniens sida, skriver TT.

Radar · Utrikes

Domstol: Trump kan åtalas för stormningen

USA:s dåvarande president Donald Trump håller det tal där han sade till sina anhängare att 'om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre', den 6 januari 2021.

Donald Trump kan inte luta sig mot immunitet i rättsliga mål som gäller stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.Det slår en federal appellationsdomstol fast, och öppnar för nya åtal mot expresidenten.

Donald Trump och hans advokater har hävdat att hans tal vid ett politiskt massmöte – där han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen och ”fajtas utav helvete” – föll inom ramen för den dåvarande presidentens immunitet.

Det avslår nu den federala domstolen, som anser att Trump talade som en presidentkandidat inför nästa val, och inte som en president som utför sina plikter.

De tre domarna konstaterar samtidigt att deras dom inte innebär sista ordet i saken och att Trump kan överklaga beslutet hela vägen till Högsta domstolen.

Beslutet har i första hand bäring för tre separata civilrättsliga fall, där demokratiska kongressledamöter respektive poliser som arbetade i Kapitolium den ödesdigra dagen vill stämma Trump som ansvarig för stormningen för att få ersättning för sveda och värk.

Fredagens beslut får även påverkan för åtalet där Trump ska ställas inför rätta för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet som letts av den särskilde åklagaren Jack Smith anses vara det tyngsta av de nu pågående rättsprocesserna mot honom.

Fakta: Rättsprocesser mot Donald Trump

TT
Fyra större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister, bland dem de som rör stormningen av Kapitolium samt det pågående civilmålet i New York där han och hans familjeföretag hotas av 250 miljoner dollar i böter för bedrägeri.

Washington DC
Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith som föreslagit att rättegången ska starta den 2 januari.

Mar-a-Lago, Florida
Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

Bokföringsbrott i New York
Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

Delstaten Georgia
Åtalet som omfattar många personer, bland dem Donald Trump, rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom ”hitta de 11 780 röster” som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

Fakta: Stormningen av USA:s kongress

TT
Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat ”Rädda USA”. Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren.

Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen.

”Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre”, sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig in i en av kamrarna och delar av byggnaden vandaliserades.

Minst fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.
Radar · Miljö

Ledande SMR-projekt stoppas – bakslag för USA:s klimatpolitik

Det första certifierade SMR-kraftverket skulle byggas av energiföretaget Nuscale.

Ett prestigeprojekt inom kärnkraft och små modulära reaktorer, så kallade SMR, läggs ned. Företaget och delstaterna bakom projektet bedömer inte att det kan bli lönsamt.

I ett pressmeddelande uppgav Nuscale förra veckan att företagets planer på att bygga sin första anläggning i Utah avslutas. Beslutet är enligt Reuters ett bakslag för USA:s ambition att motarbeta klimatförändringarna genom kärnkraft, och Nuscales aktier tappade 20 procent i värde efter beskedet.

Sedan 2014 har USA:s energidepartement satsat 600 miljoner dollar (motsvarande cirka 60 miljarder kronor) för att stödja Nuscale och andra aktörers försök att kommersialisera SMR.

Stigande kostnader

Planen för Nuscales ”kolfria” energiprojekt – Carbon free power project (CFPP) – var att utveckla sex reaktorer med en sammanlagd elproduktion på 462 megawatt för lansering år 2030, tillsammans med Utah associated municipal power systems (UAMPS).

Men sedan flera av UAMPS:s medlemmar dragit sig ur projektet på grund av stigande kostnader, bedömer båda parter att tillräcklig betalningsvilja saknas för att driva projektet vidare.

Även om USA:s energidepartement ser beslutet som olyckligt, anses arbetet som utförts hittills inom projektet som värdefullt för framtida kärnkraftsprojekt. Det säger en talesperson som Reuters citerar.

– Även om inte alla projekt kan garanteras framgång, är energidepartementet fortsatt fast beslutet att göra allt vi kan för att implementera dessa tekniker för att bekämpa klimatkrisen och öka tillgången till ren energi, säger talespersonen vidare.

Först i sitt slag

Nuscales SMR-koncept är det hittills enda som getts grönt ljus av USA:s strålsäkerhetsmyndighet, och väntades bli först att kunna tas i bruk. Enligt Nuscales vd, John Hopkins, fortsätter ansträngningarna att ta SMR till marknaden med både nationella och internationella kunder.

Bland annat har Nuscale haft planer på att bygga SMR i Rumänien, Kazakhstan, Polen och Ukraina. Men att bygga kärnkraft i regionen är något kritiker avråder starkt ifrån, efter Rysslands agerande kring kärnkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina.