Radar · Nyheter

Ingen respit trots sju år av krig i Syrien

Vita hjälmarna/AP/TT | Räddningsarbetare letar efter överlevande i resterna av ett hus i Ghouta, öster om Damaskus.

Död, förstörelse och mänskligt lidande är fortsatt synonymt med Syrien när konflikten snart går in på åttonde året. I mitten av 2017 skapades särskilda områden tänkta att mildra kriget – men sedan dess har minst 37 civila dödats varje dag, enligt Rädda barnen.

Fyra så kallade nedtrappningszoner medlades fram i juli förra året, med det uttalade syftet att minska striderna mellan rebeller och regimen i Syrien. Kanske hoppades den svårt prövade befolkningen på dessa platser att det skulle innebära att livet skulle bli ljusare för en stund, innehålla lite mindre av lidande och mer av framtidstro.

Men som så många gånger förut skulle verkligheten visa sig bli en annan. På en del håll i nedtrappningszonerna – som i provinsen Idlib och det hårt ansatta Ghouta öster om Damaskus – har situationen till och med förvärrats.

I hela Syrien dödades i genomsnitt minst 37 civila av explosiva vapen varje dag under sista halvan av 2017, enligt barnrättsorganisationen Rädda barnen som skriver att det är den högsta siffran på många år.

FN:s barnfond Unicef har också dystra siffror över utvecklingen i Syrien. Förra året dödades 50 procent fler barn än året innan, enligt organisationen.

Och 2018 har börjat ännu värre. Under årets två första månader dödades eller skadades 1 000 barn i Syrien, enligt Unicef. Bara i det belägrade oppositionsfästet Ghouta dödades under två veckor i februari 600 människor – både vuxna och barn – och 2 000 skadades, enligt FN.

För hundratusentals barn har beskjutningen blivit vardag. I Ghouta har många civila flyttat ner i källare – och få vågar sig ut eftersom bombandet där nästan aldrig upphör.

”Vi har varit här i fyra dagar nu. Vi har inte gått ut en enda gång och flygplanen bara bombar. Vi har inte kunnat gå till skolan – de har skjutit mot skolan, läraren dog. Det finns ingen mat och vi kan inte gå ut, affärerna är stängda, planen bombar”, säger Ahmed från en källare i Ghouta till Rädda barnen.

Många av Ghoutas städer ligger nu i ruiner – nyligen visade flygbilder att över 70 procent av Ayn Tarma har förstörts eller skadats. Och det var innan regimens offensiv trappades upp ytterligare i mitten av februari.

I Arbin uppges omkring 1 400 familjer ha flyttat ner under marken där det finns ett nätverk av 75 källare och skyddsrum. Över hälften av dessa utrymmen saknar vatten, sanitet eller ventilationssystem.

”Många familjer lever som om de vore i husarrest i svåra förhållanden i små fuktiga källare med dålig belysning. Det liknar gravkammare”, säger en sjukvårdsarbetare i rapporten.

Fakta: Konflikt sedan 2011

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till Bashar al-Assads fördel.

Sedan kriget bröt ut har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har måst fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV