Glöd · Debatt

Stoppa kriget i Afrin

Markus Schreiber/AP | Omvärlden får inte tyst iaktta det krig som pågår i den syriska staden Afrin, skriver Shamm Shamayi Salih.

DEBATT Den senaste tidens händelser i Staden Afrin i norra Syrien har varit skrämmande att följa för oss kurder runt om i världen. Trots att kriget mot terroristgruppen Daesh (IS) efter flera år gått mot sitt slut är vi kurder återigen tvungna att försvara våra gränser mot krafter som än i dag inte vill se oss ha ett självständigt och fritt Kurdistan.

För en tid sedan inledde Turkiet ännu en större militär mark- och flygoperation mot den kurdiska regionen Afrin, i norra Syrien. Kriget i Afrin bör tas på största allvar. Hur många kurdiska civila ska behöva dödas innan omvärlden vaknar upp? EU, FN och resten av världssamfundet måste börja agera kraftfullt mot de förtryck Erdogan och Turkiet utsätter kurderna för.

Offensiven har redan dödat många civila, där majoriteten är barn och kvinnor. Hundratusentals människor har tvingats fly sina hem och hundratals har mördats, detta samtidigt som en hel omvärld blundar. Situationen just nu i Mellanöstern och Kurdistan är ohållbar. Det är inte okej att vi som land sitter och ser på när det pågår slakt av vuxna och barn.

Det här handlar inte om att stödja krig, det handlar om unga kurdiska frihetskämpar som tvingas lämna sina hem och gå ut i strid för och beskydda sitt folk som utsätts för ett folkmord. Jag är trött på det här och jag tänker inte sitta tyst medan mitt folk utsätts för ett folkmord.

Det är dags för omvärlden att agera för mitt folks rättvisa och fred. Ingen makthavare ska ha rätten att utöva våld mot andra folkgrupper. Turkiska regimen måste omedelbart upphöra med sina krigshandlingar mot kurdiska civila befolkningen i staden Afrin.

Jag uppmanar den svenska regeringen, Sveriges utrikesminister Margot Wallström, EU och hela världssamfundet att ta sitt ansvar och aktivt agera för att stoppa Erdogans och Turkiets ondskefulla gärningar mot mitt folk. Igår räddade vi Kobane och i dag ska vi befria Afrin tillsammans!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV