Radar · Nyheter

Kritik mot svensk vård av endometrios

 Daniel Kochansk /TT | I Stockholm arrangerar Endometriosföreningen ”Gula promenaden” den 24 mars för att uppmärksamma sjukdomen.

I mars uppmärksammas sjukdomen endometrios. Var tionde kvinna är drabbad och svensk sjukvård får återigen kritik för kunskapsbrister så stora att många vänder sig utomlands för att att få hjälp.

Den internationella endometriosmånaden har just börjat. I mars varje år riktas extra mycket uppmärksamhet på endometrios som ungefär 200 000 kvinnor är drabbade av bara i Sverige.

Svensk endometriosvård har flertalet gånger fått stark kritik från såväl svenska som utländska läkare och experter. Senast förra veckan i ett inslag i P4 Uppland.

– Det är mitt intryck att endometriosvården i Sverige har extrema brister, särskilt när det gäller kirurgin, sade Lone Hummelshoj från organisationen World Endometriosis Society till P4 Uppland.

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Symtomen yttrar sig olika hos olika individer och i de svåraste fallen medför sjukdomen så svåra smärtor att det krävs medicinsk behandling i form av kirurgi. Många kvinnor vittnar om flera års vårdkarusell innan de kommer i närheten av att ens få en diagnos och generellt sett låg kunskapsnvå bland svenska läkare bidrar till att patienter vänder sig utomlands för möjligheten till adekvat vård.

– Jag har legat på sjukhus med buksmärtor 3–5 gånger om året i 25 års tid och fick min diagnos först för sex år sedan, säger Anne-Lie Kronohage, 53 år.

Anne-Lie Kronohage förtidspensionerades vid 25 års ålder på grund av smärtor som gjorde henne rullstolsbunden. Men först när äggledare och äggstockar opererades bort 2012 kunde läkarna konstatera att problemen berodde på endometrios.

– För fyra år sedan låg jag på sjukhus i fyra månader och läkarna ville operera in en pump som skulle kunna ge mig morfin dygnet runt.

Hon berättar att hon var så illa däran att hon undrade hur hon skulle orka leva vidare men morfinet tackade hon nej till eftersom det tidigare bara hade gjort henne sjukare. Väl hemma igen fann hon en studie från Texas om CBD-olja som lindring mot endometriossmärta.

– Jag fick tag i olja och tack vare den fick jag sedan vara smärtfri i tre år, berättar hon.

Nyligen kom smärtorna från buken tillbaka och hon lades återigen in på sjukhus. Men hon upplever fortfarande inte att hon får hjälpen hon behöver i Sverige. Därför har hon bokat tid för konsultation hos läkare i Köpenhamn och London.

– Svensk vård har förbrukat min tillit. I Danmark hoppas jag kunna få smärtlindringen jag behöver för att kunna ta mig till expertläkaren i London.