Energi · Mat med Jenny

Jönköping avslutar en spännande matresa

Jenny Luks | På Kafé Braheparken serveras trevliga luncher och fika.

Vi har kommit fram till den sista staden på vår matresa. Vi påbörjade projektet att äta oss igenom Sveriges tio största städer under några soliga sommarveckor förra året. Men när vi skulle avsluta den blev vi krassliga. Därför ligger nu Jönköping framför oss som ett snöigt, men likväl vackert, avslut.

Jag och mitt sällskap har ankommit till landets nionde största stad, ett halvår senare. Det gör oss ingenting, för vinter kan vara minst lika härligt som sommar, även om det biter i kinderna. Vättern är Vättern och den sträcker ut som ett ändlöst panorama när man kliver av tåget.

Vår första anhalt är Kafé Braheparken. Vi har inte valt denna fredag av en slump. Nej då, vi är ute efter tacobuffén som serveras här varje vecka. Git Johansson, som driver kaféet, är faktiskt en vän till oss, så det blir en trevlig stund. Hon dukar fram buffén och trots lunchstressen behåller hon ett lugn i blicken.

Vi tar för oss av maten. Allt man kan önska finns här – antingen i tortillabröd eller som en salladstallrik. För att slippa genera mig med kladd och spill, lägger jag upp fyllningarna på tallriken i stället. Här finns sojafärs, vegansk fraîche, bönor, guacamole, salsa och en uppsjö av grönsaker. Vi äter oss proppmätta, men kan ändå inte sluta stirra på fikadisken. På Braheparken finns alltid en rad trevliga bakverk.

Det är semmeltider så vi beställer semlor. Och kokostoppar. Det hade varit gott med kladdkaka också, men till och med jag har en botten. Vi tackar för oss och ser fram emot att återkomma, både till maten och till vår vän.

Vi stannar bara en natt i Jönköping. Vi har studerat utbudet och inte riktigt fått intrycket av att Jönköping är landets bästa veganstad. Till kvällen har vi dock valt ut Rob’s burger and steak. Vi tänker oss en stor pub med sorlig stämning, men möts av ett ganska litet krypin med snabbmatsdisk och en hel del avhämtning. Vi tar ett bord för två, går fram och beställer en varsin burgare och sätter oss.

Maten kommer in och den är helt okej. Det verkar vara Fry’s chicken style-burgare och den funkar alltid bra som bas. Isbergssallat, rödlök och BBQ-dressing utgör fyllningen. Vi går därifrån utan nån vidare mersmak.

Och det blev vår allra sista måltid på Jennys matresa. Själva resan i sig gav åtminstone mersmak. Man kanske borde äta sig igenom stad 11–20? Hm …

Nu när jag sitter här och tänker tillbaka på resan känner jag att en sammanfattning vore på sin plats. Vilka var egentligen de bästa upplevelserna? Jag skulle nog påstå att matvåfflan i Pålsjö skog i Helsingborg var en fin överraskning. Och den fantastiska pizzan på Food house i Linköping.

Sushin på East west i Örebro var en av de bästa jag ätit. Bar Mangia mi i Västerås serverade snabbmat med restaurangstandard. I Stockholm åts en av landet bästa falaflar, på Falloumi.

Och så min egen stad, Göteborg. Det är lite svårt att välja ut en favorit, men ändå omöjligt att inte nämna Blackbird – kanske landets bästa veganska restaurang. Med mumsiga Kafé Braheparken färskt i minnet, avslutar jag resan med en uppmaning till läsarna: Smaklig måltid!

Jönköping

Kafé Braheparken Kyrkogatan 16
Rob’s burger and steak Klostergatan 16

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV