Radar · Nyheter

Bortglömd kris drabbar miljoner

Inför en kommande givarkonferens uppmanas nu världssamfundet att prioritera den svåra humanitära krisen i Kongo-Kinshasa.

I april ska EU-kommissionen, FN och den nederländska regeringen stå värd för en givarkonferens med fokus på den stora humanitära krisen i Kongo, ett land där miljontals människor befinner sig på flykt undan våld.

Nyligen varnade FN-organen FAO, Unicef och WFP i ett gemensamt uttalande för att krisen lett till en minskad produktion av mat, eftersom bönder som tvingats på flykt nu har gått miste om tre skördesäsonger. Detta har lett till att många lider brist på mat och nödhjälpen inte räcker för att täcka behoven.

Enligt FN-organen fick endast 400 000 av de 3,2 miljoner människor som lider brist på mat i regionen Kasai hjälp under december månad.

Inför den kommande givarkonferensen säger Jan Egeland vid Norska flyktinghjälpen att omvärlden måste prioritera krisen i Kongo på samma sätt som andra kriser i världen. Annars kan konsekvenserna bli ödesdigra, varnar han.

– Insatserna är höga i Kongo-Kinshasa om inaktivitet är den väg vi väljer. Det skulle kunna leda till massdöd och uteblivna humanitära insatser skulle kunna destabilisera hela regionen. Detta är en kris som världen inte har råd att ignorera, säger Jan Egeland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV