Radar · Nyheter

Uzbekisk journalist släppt efter 19 år

Anvar Ilyasov/AP/TT | En vakt öppnar grinden till ett uzbekiskt fängelse i staden Andijan, som tillfälligt intogs av upprorsmän 2005.

Den uzbekiske journalisten Yusuf Ruzimuradov har släppts fri efter att ha suttit fängslad i 19 år. Han anklagades för att ha försökt störta regimen, men åtalet och domen har dömts ut som politiskt motiverade av flera människorätts- och pressfrihetsgrupper.

Frigivningen bekräftas av rättighetsorganisationen Ezgulik, som är baserad i Uzbekistans huvudstad Tasjkent. Ruzimuradov uppges må under omständigheterna bra, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

För ett år sedan frigavs journalisten Muhammed Bekjanov efter 18 år i uzbekiskt fängelse.

Båda två arbetade för den oppositionella tidningen Erk, som bannlystes av den uzbekiska regimen.

Uzbekistan har en av de mest repressiva regimerna i Centralasien men har frigett flera politiska fångar sedan Sjavkat Mirzijojev blev president. Han efterträdde Islam Karimov, som avled 2016 efter att ha styrt landet med järnhand sedan Sovjetunionen upplöstes 1991.

Mirzijojev har visat tecken på att vilja öppna landets politiska system en aning, men en övergång till demokrati är föga trolig. Enligt Reportrar utan gränser har myndigheterna skaffat sig bättre verktyg för att censurera internet och ökat påtryckningarna på landets få oberoende journalister.

Fakta: Uzbekistan