Radar · Nyheter

Populister och rasister vinnare i Italien

Luca Bruno/AP/TT | Det rasistiska Legas ledare Matteo Salvini är redo att styra Italien efter framgångarna i valet.

Både populisterna i Femstjärnerörelsen och det rasistiska Lega utropar sig till segrare i det italienska valet.

– Det här valet har varit en riktig jordbävning, säger statsvetaren Gianfranco Baldini till TT.

Med bara fåtalet röster kvar att räkna har italienska tidningar reagerat med förvirring. På Il Fatto Quotidiano står det stort på framsidan: ”Allt kommer att förändras”. ”Vad händer nu?” skriver i sin tur La Stampa.

Även Gianfranco Baldini, professor i italienska politiska systemet vid universitetet i Bologna, blev förvånad av resultatet.
-Det här valet har varit en riktig jordbävning. Vi visste att det skulle gå bra för de populistiska partierna, men inte så här bra.

– Nu återstår det att se vad som händer. Det enda vi vet är att (det styrande Demokratiska partiets ledare) Renzi och (Forza Italias ledare) Berlusconi är de stora förlorarna, och att Lega och Femstjärnerörelsen är de stora vinnarna.

I nuläget har mitten-höger-koalitionen med Lega, Forza Italia och högerextrema Fratelli d’Italia (Italien bröder) 37,5 procent av rösterna, Femstjärnerörelsen 32 procent och mitten-vänster-koalitionen med Demokratiska partiet 23 procent, enligt valmyndigheten.

Demokratiska partiet erkänner sig nu också besegrat och ledaren Matteo Renzi avgår. Legas ledare Matteo Salvini säger att mitten-höger-koalitionen nu kan styra landet och att det är hans parti som kommer att leda en sådan regering.

– Vi har rätt att styra och det är vår plikt, säger Lega-ledaren.

Hur förre premiärministern Silvio Berlusconi kommer att reagera nu när en person från hans egen koalition fått fler röster är ännu oklart.  Men statsvetaren Gianfranco Baldini tror inte att han kommer att bli glad.

– Kommer någon som Berlusconi acceptera att vara en annan politikers sidekick? Jag har svårt att se det. Men han är helt oförutsägbar.

Men Lega och dess partners är inte de enda som anser sig kallade att leda landet. Även populistiska Femstjärnerörelsen, som fick flest röster i valet men inte egen majoritet, vill ta makten. Ledaren Luigi Di Maio konstaterar att ingen koalition har fått tillräckligt med röster för att bilda regering och säger att Femstjärnerörelsen är redo att axla ledarskapsrollen på ett ansvarsfullt sätt.

Enligt Baldini är det inte omöjligt att Lega och Femstjärnerörelsen gemensamt försöker bilda regering.

– Tillsammans skulle de nå en majoritet på 50 procent, så det är absolut inte omöjligt att dessa två partier går ihop – trots att de tidigare sagt att de inte vill samarbeta.

Bakgrund: Valets huvudpersoner

Silvio Berlusconi, 81 år, Forza Italia
Trots skattebrott och sexskandaler är han tillbaka: Silvio Berlusconi leder ett av Italiens just nu största partier. Han kan dock inte bli premiärminister, eftersom han är förbjuden att inneha offentliga ämbeten fram till 2019. Partiets premiärministerkandidat är EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Berlusconis parti har ingått allians med de två mindre högerpartierna Lega (tidigare Lega Nord) och Italiens bröder.

Luigi Di Maio, 31 år, Femstjärnerörelsen
Luigi Di Maio är den yngste premiärministerkandidaten hittills. I fjol tog han över ledarrollen efter partiets grundare, komikern Beppe Grillo, och har nu lett den populistiska Femstjärnerörelsen till dess bästa valresultat. Det är ett EU-skeptiskt och populistiskt parti som tidigare har vägrat ingå i några koalitioner. Det saknar politisk ideologi, ett regelrätt partiprogram, högkvarter eller kontaktpersoner för pressen.

Matteo Renzi, 43 år, Demokratiska partiet
Matteo Renzi blev 2014 Italiens yngste premiärminister. Då var han fast besluten att förbättra ekonomin och reformera. Men bara två år senare, 2016, röstades hans förslag om grundlagsändring ner och Renzi avgick. Partiet erkänner sig besegrat i valet och Renzi har meddelat sin avgång som partiledare.

Matteo Salvini, 44 år, Lega (tidigare Lega Nord)
Matteo Salvini hamnar i samma kategori högerledare som franska Marine Le Pen och holländska Geert Wilders. Hans parti Lega är ett EU-kritiskt och invandringsfientligt parti som kampanjar med slagord som ”italienarna först”. Partiet ingår i Berlusconis koalition och eftersom denne är förbjuden att leda landet kan det bli Salvini som får premiärministerposten.