Radar · Nyheter

EU spikar försvarsprojektet Pesco

Vilhelm Stokstad/TT | Statssekreterare Jan Salestrand vid Försvarsdepartementet.

Effektivare utlandsinsatser, samarbete kring fältsjukvård och lättare gränspassager för militära förband ingår när EU-länderna nu drar igång de första projekten inom det nya försvarssamarbetet Pesco.

Totalt 17 inledande projekt ska godkännas formellt av EU-ländernas försvarsministrar i Bryssel. Sverige kommer inledningsvis att delta i tre av dem.

– Den ena handlar om det som jag tror att alla som är med i Pesco kommer att delta i, nämligen militär rörlighet, att man kan förenkla möjligheterna att transportera militära förband över gränserna. Det andra handlar om ledning av sjukvårdsinsatser och det tredje om hur man kan effektivisera EU;s utbildnings- och träningsinsatser, konstaterar Jan Salestrand, statssekreterare på Försvarsdepartementet, på väg in till dagens möte.

Att underlätta transporten av militärförband är något som både EU och Nato funderat mycket över på senare år, med drömmar om en sorts ”militär Schengen-zon” för att snabbare kunna skicka militärer från land till land, vid behov.

Salestrand – som representerar Sverige då försvarsminister Peter Hultqvist (S) är på resa i Ukraina och Georgien – varslar dock om att det kommer att ta tid innan flödet fungerar.

– Det låter ju väldigt enkelt, men alla länder har sina nationella bestämmelser. Vi har ju jobbat med det i Norden, inom ramen för det nordiska samarbetet, och man tänkte att det var väl enkelt. Men det är väldigt många förordningar och lagar och regler. Det kommer nog att ta sin tid innan vi har något som vi uppfattar som obyråkratiskt och enkelt, säger Salestrand.

Pesco står för EU:s ”permanenta strukturerade samarbete” på försvarssidan och har snabbt utvecklats från ingenting till något som ses som en framtida grundbult i EU-arbetet.

Utvecklingen har samtidigt väckt en hel del frågor om EU är på väg att ta upp någon form av konkurrens med Nato.
Fast alla inblandade säger nej.

– Det är klart att i en förlängning så kanske det finns de som blir oroliga för att EU blir för starkt och en konkurrent till Nato, men det är ju väldigt tydligt i alla förarbeten och i alla de här pågående samarbetsprojekten att de här ska komplettera varandra. EU är ingen försvarsorganisation och ska inte bli någon, säger Jan Salestrand i Bryssel.

Fakta: Pesco

I artikel 42:2 i EU:s Lissabonfördrag talas om att den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken ska leda fram till ett gemensamt försvar – men bara när ländernas stats- och regeringschefer bestämt det med enhällighet.

I artikel 42:6 ges samtidigt möjlighet för dem som vill gå längre redan dessförinnan: ”De medlemsstater som uppfyller högre krav på militär kapacitet och som har gjort mer bindande åtaganden på området med tanke på de mest krävande uppdragen ska upprätta ett permanent strukturerat samarbete inom ramen för unionen”. På engelska förkortas samarbetet Pesco.

25 EU-länder – alla utom Storbritannien, Danmark och Malta – beslutade i december att formellt inrätta Pesco, vars första 17 gemensamma projekt nu ska dras igång. Parallellt lanserades sommaren 2017 även en gemensam försvarsfond där EU-kommissionen hoppas kunna lägga upp till 15 miljarder svenska kronor om året för gemensam forskning, utveckling och produktion.