Radar · Nyheter

Dansk Folkeparti stöder S-utspel om asyl

Danska Socialdemokraternas utspel om hårdare regler för asyl och invandring får stöd av Dansk Folkeparti (DF). Partiledaren för DF Kristian Thulesen Dahl kan tänka sig att göra upp med S – utan regeringen.

FOTO: Tariq Mikkel Khan/AP/TT | Kristian Thulesen Dahl, ledare för Dansk Folkeparti, säger sig redo att göra upp med de danska Socialdemokraterna - om de menar allvar med sitt asylutspel
FOTO: Tariq Mikkel Khan/AP/TT | Kristian Thulesen Dahl, ledare för Dansk Folkeparti, säger sig redo att göra upp med de danska Socialdemokraterna - om de menar allvar med sitt asylutspel.

Ledaren för den borgerliga danska regeringens stödparti DF säger i en intervju för Berlingske att hans parti så snabbt som möjligt vill göra upp med Socialdemokraterna. Och att regeringen inte nödvändigtvis måste vara med.
Kristian Thulesen Dahl medger att han vill sätta Socialdemokraternas omsvängning i invandringspolitiken på prov.

– Nu ska vi testa om S även menar det i praktiken, säger han till Ritzau.
S-ledaren Mette Frederiksen har motiverat utspelen med att Integrationen är den största utmaningen i det danska samhället i dag. Men hon har inte fått något större stöd i övriga oppositionen. Både vänsterpartiet Enhedslisten och socialliberala De Radikale är skeptiska.

Men DF kan tänka sig att göra upp med S, trots att partiet har ställt sig bakom statsminister Lars Løkke Rasmussen från borgerliga Venstre.

– Det är sannolikt över ett år till nästa val. Vi ska nog innan dess klart och tydligt berätta för danskarna vilka samarbetsmönster vi vill se efter ett val. Men fram till dess handlar det om att genomföra så mycket av vår politik som möjligt. Och här har S kommit med ett upplägg som innehåller mycket av det vi har kämpat för i många år, säger Kristian Thulesen Dahl.

Fakta: Socialdemokraternas asylutspel

De danska socialdemokraterna har under partiledaren Mette Frederiksen den senaste månaden gjort flera utspel, som är tänkta att bromsa invandringen till Danmark från icke-västliga länder.

Bland annat vill S skicka asylsökande till ett tredje land, exempelvis i Nordafrika, där danska mottagningscentrum ska upprättas. Ingen ska tillåtas söka asyl ”spontant” i vid den danska gränsen.

Den som beviljas asyl efter handläggning i lägren i tredje land ska inte få komma till Danmark, utan skickas vidare till FN:s flyktingläger. Danmark förpliktigar sig i gengäld att ta emot kvotflyktingar genom FN-systemet.
Det ska också finnas ett tak för hur många människor från länder utanför västvärlden som kan komma till Danmark via asylsystemet och via familjeåterföreningar.

S vill också reglera hur många invandrare från icke-västliga länder som får bo i vissa stadsdelar.
Källa: Ritzau

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV