Radar · Nyheter

”Klimatsmart” fond – satsar på flyg

Fossilsmart kallas en ny fond som Länsförsäkringar lockar klimatmedvetna sparare till. Men namnet hindrar inte fonden att investera i flygbolag.

”För dig som vill ha en placering som följer världens marknader och har ett lägre koldioxidavtryck”. Så presenterar Länsförsäkringar sin nya fond under rubriken ”hållbart fondsparande”.

Fonden avstår från företag som utvinner fossila bränslen – men för företag som förbrukar dem i stora mängder är det fritt fram. Flygbolag hör till det fonden investerar i, liksom bland annat bil– och försvarsindustri.

– Vi har börjat med att utesluta dem som producerar och inte tagit steget än till de som konsumerar fossila bränslen. Men den diskussionen pågår, säger Eva Gottfridsdotter-Nilsson, vd på Länsförsäkringar fondförvaltning.

Jacob König, projektledare på Fair finance guide som granskar fonder ur hållbarhetsperspektiv, ger Länsförsäkringar visst beröm för att de till skillnad från många andra är tydliga med vad de investerar i. Men att fonder som kallas ”hållbara” investerar i så klimatskadliga verksamheter som flyg visar att det är illa ställt hos fondbolagen, menar han.

– Vi har länge framfört att branschen är alldeles för passiv när det gäller att ta fram gröna sparprodukter. Det är märkligt i och med den stora efterfrågan som finns hos spararna, säger Jacob König.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV