Glöd · Debatt

Anser du att vi kan flyga mer?

En majoritet av riksdagsledamöterna anser att vi kan flyga mer. Anser du att det går att kombinera med en ansvarsfull klimatpolitik?

Nej, jag tycker att det är oerhört naivt. De försöker ta den bekväma vägen ut och in i det sista förlita sig på nya innovationer, problemet är vi med största sannolikhet inte kommer komma så långt förrän det är försent. Vi behöver bli betydligt radikalare i våra klimatpolitiska åtgärder.

<strong>Katinka Richter,</strong> 27 år, student och projektledare, Göteborg

Absolut inte! Sveriges regering har skrivit under Parisavtalet med målet att begränsa den globala uppvärmningen till max 2 grader, vilket förutsätter dramatiskt minskade utsläpp av växthusgaser. En ansvarsfull klimatpolitik skulle innebära att ta Parisavtalets mål på allvar, vilket inte är förenligt med flygande ens i den utsträckning som sker idag – och då är det ändå bara 20 % av världens befolkning som någonsin har flugit. Ökat flygande innebär ökad utsatthet och risker framför allt för människor som lever i fattigdom, icke-mänskliga arter, och framtida generationer.

<strong>Anna Kaijser,</strong> 36 år, forskare vid Linköpings universitet, Stockholm

En ansvarsfull sådan antagligen inte. Vill de verkligen vara ansvarfulla när det gäller klimatet ska de också, förutom flygtrafiken, ta initiativ till en grönare livsmedelsproduktion i Sverige (läs köttskatt).

<strong>Alexandra Papamanoli, </strong>26 år, integrationskonsulent, Borås
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV