Radar · Nyheter

Rättegång mot NMR-ledare skjuts upp

Adam Ihse/TT | "Jag åtalade ju så sent så det var väl förväntat", säger kammaråklagaren Ulrika Åberg i Göteborgs tingsrätt.

Ett sent tillkommet ytterligare åtal gör att rättegången mot en ledare inom Nordiska motståndsrörelsen (NMR), misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten, skjuts upp.

Mannen satt samlad, utan försvarare och iklädd blå tröja när rättegången vid Göteborgs tingsrätt inleddes. Men den hann inte mer än starta innan den var över.

För kammaråklagare Ulrika Åberg lämnade i torsdags in ytterligare ett åtal mot mannen. Han anklagas nu, förutom för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med en demonstration vid bokmässan i september förra året, också för våldsamt upplopp i samband med ett polisingripande i Göteborg den 13 januari i år.

– Jag vill ha min advokat närvarande då, förklarade NMR-ledaren.

Rättens ordförande Staffan Rydholm hade inget annat val än att skjuta upp förhandlingen.

– Jag åtalade ju så sent så det var väl förväntat, säger Ulrika Åberg.

Det åtal som var grunden till att rättegången utlystes från början var det första åtalet mot en NMR-anhängare som följd av det tumult som utbröt utanför Mässan i Göteborg i samband med bokmässan.

Åklagarna utreder fortfarande flera andra liknande mål. Ett 15-tal NMR-anhängare utreds för ohörsamhet mot ordningsmakten och fler andra för våldsamt upplopp.

– Jag hoppas att åtal ska kunna väckas under våren, säger Ulrika Åberg.

Fakta: Detta har hänt

• 30 september 2017: Den nazistiska organisationen NMR demonstrerar i Göteborg. De har fått en anvisad väg men kommer aldrig ens fram till startpunkten. 23 med anknytning till NMR grips misstänkta för våldsamt upplopp. De släpps kort därefter. Fler så kallade motdemonstranter grips under de närmaste veckorna.

• 14 nov: Polisen väcker åtal mot elva motdemonstranter.

• 15 dec: Förundersökningen mot de 23 NMR-anhängarna läggs ner. Istället startas två nya förundersökningen, dels en om våldsamt upplopp på en annan plats, dels om ohörsamhet mot ordningsmakten.

• 18 dec: 11 personer döms för våldsamt upplopp till olika straff för att ha attackerat polisen i samband med nazidemonstrationen. Hela gruppen betecknades som motdemonstranter.

• 10 jan 2018: Åtal väcks mot en ledare inom NMR för ohörsamhet mot ordningsmakten.

• 19 feb: Den första rättegången skulle ha inletts. Men ett sent ytterligare åtal mot NMR-ledaren gör att rättegången skjuts upp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV