Radar · Nyheter

Japansk rapport: Uran och fossilt är omodernt

Softbank | En syn som behöver bli vanligare i Japan, enligt utrikesministern.

Att förlita sig på fossila bränslen och uran från utlandet är omodernt och skadligt för Japans ekonomi. Det är en slutsats i en rapport beställd av utrikesminister Taro Kono.

”Det är uppenbart att Japan ligger efter”, heter det i rapporten, som kan bli brännstoff i ett land som är uppdelat i för och emot kärnkraften sedan Fukushima-olyckan 2011.

Kono, som antas sikta på att i framtiden bli premiärminister, tycker att Japan kraftigt borde öka takten i omställningen till grönare energi. Som det är nu importerar man kol och gas nära rekordnivåer för att hålla igång energiproduktionen, eftersom många atomreaktorer fortfarande är avstängda som en konsekvens av Fukushima.

Just nu är Japans mål att få upp den gröna energiandelen från 14 procent i dag till 22–24 procent 2030. Sorgligt oambitiöst, tyckte Kono i ett tal i januari, eftersom världen som helhet redan ligger kring 25 procent.

Större delen av Japans gröna energi är vattenkraft. Vind och sol, som ses som framtiden i takt med att priserna rasar, står enligt siffror från oktober förra året än så länge bara för 3,5 procent av kraftproduktionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV