Radar · Nyheter

Migrationsförslag döms ut

Förslaget om en ny chans för ensamkommande unga döms ut som verkningslöst av Migrationsverket. De flesta av de runt 9000 som regeringen bedömt omfattas kommer inte klara att stärka sin identitet, menar myndigheten.

Regeringens förslag om att ge unga asylsökande som väntat länge på asylbeslut en ny chans är nu ute på remiss. Migrationsverkets inställning är att det inte kommer innebära någon skillnad för de flesta av ungdomarna, rapporterar Sveriges radio.

Skälet är att den som anses sakna skyddsbehov i normalfallet behöver styrka sin identitet för att få uppehållstillstånd. Åldern anses vara en del av en persons identitet.

– Men problemet i många av de här fallen är att deras identitet inte ens har gjorts sannolik, eftersom åldern inte har gjorts sannolik. Vi vet alltså inte hur gamla de här personerna är, säger Fredrik Beijer på Migrationsverket till Sveriges radio.

För att lätta på reglerna krävs enligt myndigheten en lagändring.

Miljöpartiets migrationspolistiska talesperson Maria Ferm menar att man behöver justera förslaget ifall det krävs för att omfatta de ungdomar man tänkt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV