Glöd · Debatt

Är det rätt att förbjuda oregistrerade kontantkort?

Alla riksdagspartier är för att utreda möjligheten att förbjuda oregistrerade kontantkort till mobiltelefoner för att lättare komma åt terrorister. Vad tänker du om det förslaget?

Jag har väldigt svårt att se hur terrorister skulle sluta planera terrordåd för att de måste registrera telefonnummer. När ett dåd utförs så tycks det vara brukligt att personen/personerna tar på sig dådet, alternativt blir det uppenbart av andra skäl vem/vilka som utfört det. För en terrorist tror jag inte det gör varken till eller från och gällande terrordåd så är de, tack och lov, väldigt få så jag har svårt att se det som ett stort problem. Däremot finns det i dag enormt många som väljer att ha oregistrerade kontantkort av olika skäl, så behovet finns uppenbarligen.

Fatou Darboe, 47 år, grundare av webbtidningen Afropé, Stockholm

Utifrån den skada en terroristhandling kan åstadkomma tycker jag att de medel som kan användas för att i tid hindra ett dåd är bra. Jag tänker också att ett förbud kan medföra att annan brottslighet bromsas då huvudsyftet med oregistrerat kontantkort mest synes vara icketransparent verksamhet.

Åsa Eriksson, 53 år, småskalig landsbygdsförespråkare, Uppsala-Björklinge

Jag är i regel skeptisk till att utöka breda övervakningsåtgärder. De gör mer skada än nytta och bidrar till rädsla och misstänksamhet. Dessutom tror jag inte att polisen kommer att använda verktyget till de problem där de faktiskt skulle kunna göra nytta, som att utreda hot och förföljelse mot privatpersoner. Den typen av brott utreder de inte ens med de verktyg de redan har.

Isak Gerson, 26 år, redovisningsekonom och syndikalist, Stockholm
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV