Radar · Nyheter

19 IT-företag i kamp om e-krona

Riksbankens arbete med att ta fram en E-krona fortsätter. De undersöker nu 19 företag bland det fyrtiotal som under hösten lämnade in förslag på hur en e-krona skulle kunna utformas tekniskt, rapporterar Computer Sweden.

Bland de intresserade företagen finns både mindre svenska företag och internationella storbolag som Ericsson och IBM.

– Generellt kan man säga att leverantörernas förslag vittnar om att tekniken finns för de koncept på en e-krona vi tagit fram, och vi har inte fått några reaktioner på att detta inte skulle gå att göra tekniskt. Sedan måste vi ju ta oss till annan nivå, och börja bygga saker och testa, säger Riksbankens projektledare Eva Julin till Computer Sweden.

Innan sommaren ska Riksbanken bestämma om de går vidare med något av företagen. Tidigast 2019 kan en e-krona bli verklighet, har Riksbanken tidigare meddelat.

I en rapport i höstas slog Riksbanken fast att e-kronan ska vara ett komplement till kontanter, främst till för mindre betalningar.

I dag finns endast privata aktörer som tillhandahåller elektroniska pengar och betalsätt. Riksbanken har varnat för koncentration till ett fåtal stora företag som hämmar konkurrensen och även gör samhället sårbart.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV