Radar · Nyheter

Undvik miljöfällorna på sportlovet

Sportlov är för många synonymt med skidåkning och andra vintersporter. Men i många sportkläder och valla till skidorna finns giftiga ämnen varnar Naturskyddsföreningen – som har sammanställt fem tips för ett hållbart sportlov.

PFAS ger kläder och skor vatten- och smutsavvisande egenskaper – men har visat sig vara cancerframkallande och reproduktionsstörande. Dessutom bryts det ned långsamt och blir kvar i naturen länge. Naturskyddsföreningens första tips är att välja kläder utan PFAS genom att fråga i butiken för att veta om kläderna innehåller det.

– För impregneringsmedel för skor så finns märkningen bra miljöval som garanterar att det inte innehåller PFAS, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén till TT.

Sportkläder som marknadsförs som luktfria bör också undvikas. De innehåller ofta antibakteriella ämnen, som förutom att förhindra svettlukt också kan skada livet i vattnen och misstänks bidra till antibiotikaresistens.

Tips nummer två är att även hålla koll på valla till skidorna. Om några år förbjuds de vallor som är farligast för människor och natur, men redan nu finns det PFAS-fri valla att köpa. Den kallas ofta ”fluorfri”.

– Jag förstår att det inte är enkelt att ha koll på de här ämnena, men det finns mer generella saker man kan göra som att inte köpa nytt hela tiden utan ärva eller hyra kläder eller låna av varandra, säger Karin Lexén.

Störst miljöpåverkan av miljö- och hälsofarliga kemikalier sker under produktionen, så tips tre är att prylarna ska användas så länge som möjligt.

Som bekant står transporterna i Sverige för en stor del av utsläppen som påverkar klimatet. Tips fyra är att välja tåg, samåka eller hyra miljöbil.

Såklart finns det aktiviteter i naturen som inte kräver dyr utrustning och långa transporter. Mata fåglar, picknick och spåra djurspår i snön är tips nummer fem.

Fakta: PFAS