Radar · Nyheter

Trump: Mer pengar till vägar och vapen

Stora satsningar på USA:s infrastruktur och militär är huvudpunkterna i det andra budgetförslag som president Donald Trump nu presenterat.

Sammantaget omfattar budgeten för nästa år 4 400 miljarder dollar, men många av posterna ses av kongressen bara som utkast. Även från Republikanerna, Trumps eget parti, väntas hård kritik i vissa delar.

Bland annat föreslås infrastruktursatsningar – motorvägar, broar, järnvägar, flygplatser och hamnar – på 200 miljarder dollar. Men Trump hoppas att investeringarna ska leda till privata och delstatliga infrastruktursatsningar på ytterligare 1 300 miljarder dollar.

På olika militära program vill Trump lägga 716 miljarder dollar, inklusive underhåll och upprustning av USA:s kärnvapen. Till gränssäkerhet och ökad invandringskontroll vill presidenten avsätta 23 miljarder dollar.

Här finns också pengar till ett av Trumps vallöften: 18 miljarder dollar under en tvåårsperiod till bygget av en mur längs gränsen mot Mexiko.

I ett försök att blidka de konservativa krafterna inom Republikanerna, som håller hårt på statens utgiftsdisciplin, innehåller förslagen också nedskärningar som minskar USA:s budgetunderskott med 3 miljarder dollar under en tioårsperiod.

Enligt budgeten ska 13 miljarder dollar satsas på att bekämpa det omfattande opioidmissbruket i landet under de kommande två åren.

Trumps budgetförslag innehåller även en rad prognoser om utvecklingen av USA:s ekonomi. Vita huset spår exempelvis att ökningen av bruttonationalprodukten kommer att överstiga 3 procent under 2018, 2019 och 2020. Tillväxten är en förutsättning för att täcka kostnaderna för de stora skattesänkningar som kongressen beslutade om i december.

Vita husets ekonomiska prognoser

Arbetslöshet (tidigare prognos):

• 2018: 3,9 procent (4,4)

• 2019: 3,7 procent (4,6)

• 2020: 3,8 procent (4,7)

BNP-ökning (tidigare prognos):

• 2018: 3,0 procent (2,4)

• 2019: 3,2 procent (2,7)

• 2020: 3,1 procent (2,9)

– Källa: Reuters

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV