Radar · Nyheter

Miljökämpe uppges ha dött i fängelset i Iran

En känd iransk-kanadensare har avlidit i fängelset i Iran, uppger hans son på Twitter. Enligt myndigheterna tog han sitt liv – men uppgiften ifrågasätts.

Sonen Raam Emami twittrar att hans far greps den 24 januari och att modern fick information om hans död den 9 februari. Raam Emami skriver på Instagram att myndigheterna uppgett att fadern begått självmord.

Kavous Seyed-Emami var chef vid stiftelsen Persian Wildlife Heritage Foundation, som arbetar för att skydda sällsynta djur i Iran. Åklagaren Abbas Jafari-Dolatabadi i Teheran säger att Irans säkerhetsstyrkor har gripit flera personer som misstänkts för spioneri, enligt nyhetstjänsten Mizan.

– De samlade hemligstämplad information i strategiska områden… under täckmantel av vetenskap eller miljöprojekt, säger han.

Uppgifterna om Kavous Seyed-Emamis död har inte bekräftas av officiella källor. Kanada har ingen diplomatisk närvaro i Iran.

Irans sociologförening, där Kavous Seyed-Emami var medlem, ifrågasätter dödsorsaken.

”Informationen som presenterats om honom är inte trovärdig och vi väntar oss att företrädare agerar och förser allmänheten med information om hans död”, skriver föreningen i ett uttalande.

Emani undervisade tidigare vid Imam Sadegh-universitetet i Iran. En person inom forskarsamhället som kände honom säger att ”alla befinner sig i chock”.

– Han var en av de bästa lärarna. Han var väldigt djupgående, samlad, inte alls politisk. Han älskade Iran och miljön, säger personen som vill vara anonym.

Ytterligare två påstådda självmord i iransk fångenskap har uppmärksammats under den senaste tiden. Ett av fallen handlar om en 23-årig demonstrant som nyligen avled i det ökända Evinfängelset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV