Glöd · Debatt

Dags för globalt förbud mot djurförsök inom kosmetik

Andrew Kelly | Demonstration mot djurförsök utanför FN-huset i New York.

DEBATT. Visste du att 80 procent av världens länder saknar lagar mot djurförsök inom kosmetik? Fler än 500 000 djur per år uppskattas dödas för skönhets skull. En enda ingrediens kräver upp till 1400 försöksdjur.

Konsumenterna fortsätter att visa vad de vill. Över hela världen väljer kunder i allt större utsträckning ”cruelty free”-alternativ och efterfrågan på veganska och vegetariska skönhetsprodukter ökar. Dessa val kommunicerar till beslutsfattare att sluta med djurförsök. Kopplingen mellan konsumenttrend och en värld där många regeringar fortfarande saknar förbud mot djurförsök i kosmetika rimmar illa.

Om ett djur används i ett djurförsök, så kommer det inte ut ur labbet levande. Inget djur ska behöva skadas för skönhets skull, det är oetiskt, omodernt och onödigt.

Djurförsök som metod är även dyr att genomföra och tidskrävande. Att använda djur i kosmetiska tester garanterar inte säkerhet och det är föråldrat i en värld där det finns en mängd alternativa vägar som till exempel datorbaserad analys, patchprovning på människor eller laboratorieproducerad hud.

Vi behöver anpassa marknaden och använda oss av de nya teknikerna med billigare, snabbare och mer exakta testmetoder. Att stoppa djurförsök inom kosmetik där de inte behövs är en win-win för både människor och djur.

Cruelty Free International är världens ledande oberoende organisation för att stoppa djurförsök. Genom kampanjen Against Animal Testing, ett samarbete med The Body Shop, bidrog de till det EU-förbud vi har i dag och som visar att en av världens största kosmetiska marknader fungerar och fortsätter att förnya sig, trivas och växa utan djurförsök.

Vi ser en positiv utveckling i branschen – i flera länder har man genomfört eller planerar förbud mot djurförsök. Nu är det viktigt att utvecklingen främjas och att tillsynsmyndigheter överallt har tillgång till nya testmetoder.

Men trots att flera länder följer EU:s förbud saknar fortfarande 80 procent av världens länder lagstiftning mot djurförsök. I EU är alla djurförsök inom kosmetik förbjudna sedan 2013. Men det räcker inte. Djur fortsätter att dödas för skönhets skull och den lagstiftning som finns är alldeles för komplex. På en global marknad är det viktigt för alla länder att förbjuda djurförsök inom kosmetika med en enda internationell konvention. Ur konsumentsynpunkt handlar det om att erbjuda ett okomplicerat sätt att handla skönhetsprodukter och tryggt veta att de inte blivit testade på djur.

Kampanjen Forever Against Animal Testing lanserade i juni 2017 över hela världen. Redan efter sex månader hade namninsamlingen vuxit till att bli den största någonsin mot djurförsök inom kosmetik. Idag har 4.4 miljoner skrivit under uppropet och när siffran är uppe i minst åtta miljoner lämnas namninsamlingen över till FN för att mana till en global lagstiftning mot djurförsök av kosmetikaprodukter och ingredienser.

The Body Shop och Cruelty Free International uppmanar nu alla företag och människor att delta i kampanjen och skriva på namninsamlingen för att bidra till ett snabbt och definitivt stopp för djurförsök inom kosmetik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV