Radar · Nyheter

ANC kräver Zumas avgång

Sydafrikas regeringsparti ANC kräver president Jacob Zumas avgång, bekräftar partiets generalsekreterare Elias Sekgobelo Magashule vid en presskonferens. Zuma själv har begärt att få avgå inom tre till sex månader.

ANC har inte gett Jacob Zuma någon deadline för när han måste svara på ANC:s beslut att återkalla honom från presidentämbetet, säger Magashule.

– När vi återkallar vår man räknar vi med att han gör vad vi förväntar oss av honom. Men jag vet inte vad som kommer att hända. Låt oss lämna det till honom, säger Magashule.

Det är ANC:s mäktiga verkställande utskott, med 107 medlemmar, som har beslutat om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet. Beslutet fattades efter att utskottet suttit i möte över tolv timmar, långt in på natten.

Under hela dagen har medierna spekulerat om att partiet nu officiellt skulle ta sin hand från Zuma – och det var alltså vid en presskonferens klockan 13 svensk tid, uppskjuten två timmar, som partiet till slut bekräftade detta.

Men partiet har inte lyckats komma överens om exakt när man vill att Zuma ska avgå, och samtalen mellan honom och partiet kommer att fortsätta, säger Magashule. Han tillägger dock att det verkställande utskottet anser att ärendet bör behandlas ”brådskande”.

Zuma är inte tvingad att lyda partiet. Men vägrar han att avgå, trots att ANC officiellt tagit sin hand ifrån honom, väntar sannolikt en misstroendeomröstning i parlamentet – som han lär få svårt att klara sig ur.

Enligt Magashule har dock ANC ännu inte diskuterat hur man ställer sig till en sådan misstroendeomröstning, som oppositionen kräver. I samtalen med ANC hade Zuma själv föreslagit att han kunde avgå med en fördröjning på mellan tre och sex månader, säger Magashule.

Som ny president vill ANC se partiets ordförande Cyril Ramaphosa.

Ramaphosa och Magashule rapporteras i går ha gett Zuma ett ultimatum om att avgå inom 48 timmar. Under ett spänt samtal ska presidenten då, på arrogant manér, svarat att han inte kommer att vika en tum från sin post.

– Han sade till dem att om ANC går ut med ett uttalande om att återkalla honom, så kommer han att ge igen, säger en källa inom partiet till tidningen Mail and Guardian.

Zuma, som tillträdde 2009, gör sin andra presidentperiod, vilken löper fram till nästa år. Hans tid vid makten har präglats av korruptionsskandaler, och en haltande ekonomisk tillväxt och växande arbetslöshet har spätt på missnöjet med honom.


ANC:s nya partiordförande Cyril Ramaphosa i Kapstaden inför söndagens firande av 28-årsdagen för frisläppandet av Nelson Mandela. AP/TT

Fakta: ANC