Energi · Mat med Jenny

Två storstäder med ett oändligt veganutbud

Falafel i Stockholm har länge varit en undanskymd rätt, men nu finns Falloumi vid Skanstull som retar smaklökarna på behagligt vis.

Under några sommarveckor har jag och mitt sällskap ätit oss igenom Sveriges tio största städer och botaniserat bland pizzor, finmiddagar och kakor. När februarirusket biter i skinnet, drömmer vi oss tillbaka till landets första och fjärde största stad: Stockholm och Uppsala.

Vi har lämnat Västerås och tar tåget till Uppsala. Här ska vi spendera två dygn och vi slås nästan omedelbart av hur vacker stadskärnan är, med Domkyrkan och stråket längs Fyrisån. Vårt första stopp blir Los Vegos – en vegansk restaurang med trevlig atmosfär, men enkel till sin natur. Denna dag serveras bland annat en fast och ostig lasagne som håller ihop fint på tallriken.

Vi har också hört gott om restaurangen Golden China, som har en lång rad veganrätter på menyn, så den väljer vi till kvällen. Vi kliver in i en folktom lokal, som är tyst och kanske inte särskilt mysig. Jag väljer en rätt som heter shui zhu tofu och den ser snygg och aptitlig ut, men är så stark att den nästan är outhärdlig att äta.

Nästa dag äter vi lunch på kedjan Zócalo, som ligger i en av galleriorna. Jag väljer soft tacos som mättar så där lagom mycket. Det är fint att kedjor som Zócalo har veganskt att erbjuda runt om i landet. Efter långa promenader runt den förhållandevis lilla stadskärnan väljer vi att äta middag på den etiopiska och eritreanska restaurangen Messob. Jag har ätit fantastisk mat från den delen av Afrika, men Messob imponerar inte. De olika rörorna till injeran liknar mest puréer och känns fadda i smaken.

Nästa morgon far vi vidare till resans näst sista mål: huvudstaden. Vi inser så klart att vi bara kommer hinna äta en bråkdel under de dagar vi är här. Vi börjar med en sen frukost på veganska butiken och kaféet Delivore på Södermalm. Här köper man maten inne i butiken och sätter sig vid kaféborden utanför kassan. Avskalat är det, men helt okej miljö för en trekantsmacka med majonnäs och skinkliknande pålägg samt den totalt överfenomenala desserten i form av ett slags tiramisu i plastglas.

Golden China i Uppsala har en meny med 23 vegetariska rätter
Golden China i Uppsala har en meny med 23 vegetariska rätter. Här serveras trevliga woker, men också den superstarka soppliknan- de rätten Shui zhu tofu.
Foto: Jenny Luks

På kvällen ska vi möta en vän i Gamla stan. Texmexrestaurangen Geronimos FGT lockar. Vi har läst om nöjda gäster och vi kan stämma in i kören av hyllningar. Geronimos är riktigt, rikigt mysigt och på menyn finns en lång rad rätter. Jag väljer ett slags tacobowl som serveras i en ätbar skål av tunt, friterat bröd. Innehållet är smakrikt, hett och genomtänkt. Ostsåsen, som jag valt att dippa nachos i, känns dock bara kvalmig och smetig.

Nästa dag äter vi lunch på omtalade Falloumi vid Skanstull. Det sägs att falafel smakar bäst i Malmö, men icke. Detta är ett riktigt pangställe. Hyfsat trevligt för att vara en snabbmatsrestaurang och falafelrätterna, serverade i skålar med smakrika tillbehör eller i klassisk rulle, ger mersmak.

Det finns oändligt mycket gott att testa i Stockholm, som till exempel texmex på Taku taku, burgare på The Plant, indiskt på Holy cow, pasta på Feca eller bakelser på Hornstullbagar’n, men till middag hamnar vi av en ren slump på vietnamesiska Bun bo hue på Kungsholmen. Vi råkade helt enkelt passera och såg att de har en vegansk meny. Kul tips, tänker vi, eftersom övriga restauranger redan är kända bland stockholmarna. Vi äter en fin tvårätters med välsmakande wok, friterade vårrullar och härligt krispig tofu.

Det blir vår sista måltid i Stockholm för denna gång. Nu återstår bara en stad, som rent geografiskt avviker från vår rutt. Vi tar oss neråt landet igen och besöker Jönköping.

<strong>Rättviksärten är en kulturväxt som blivit populär på flertalet krogar runt om i Dalarna
Rättviksärten är en kulturväxt som blivit populär på flertalet krogar runt om i Dalarna.
Foto: Nordisk råvara

Svenska kulturväxter vinner gastronomipris

Företaget Nordisk råvara, som Syre skrivit om tidigare, har tilldelats Gastronomiska akademiens diplom 2018. Motiveringen till utmärkelsen är bland annat att företaget väckt liv i bortglömda kulturväxter som odlas skonsamt med hög kvalitet och fantastisk smak.

Nordisk råvara saluför flertalet kulturväxter som Gotlandslins och Rättviksärt. Baljväxterna serveras bland annat på anrika Krakas krog i Katthammarsvik på Gotland, gourmetkrogen Noma i Köpenhamn samt i helt vanliga skolkök.

– Vi är stolta och glada över att Gastronomiska akademien ger oss denna utmärkelse, men det här priset tillhör minst lika mycket dem som odlar tillsammans med Nordisk råvara, odlare som vågar satsa, som vågar testa urgamla kulturarvsgrödor, som vågar tro på att vi tillsammans kan förändra vad vi äter, säger Gunnar Backman från Nordisk råvara.

<strong>Oumph är mest känt som köttsubstitut
Oumph är mest känt som köttsubstitut. Nu lanseras pizzor med Oumph som pålägg.
Foto: Food for progress

Varumärket Oumph satsar på veganska pizzor

Food for progress lanserar två veganska färdigpizzor under varumärket Oumph. Smakerna är Grilled style pizza och Italian style pizza. Pizzorna är vedeldade i stenugn och är så klart toppade med Oumph-produkter.

Pizzorna väger 400 gram och har ett cirkapris på 48 kronor. De finns inledningsvis tillgängliga för City gross, Coop och vissa Ica-butiker från och med vecka sju.

<strong>Mackkedjan Circle K satsar på vegansk mat som chilibites med pommes frites
Mackkedjan Circle K satsar på vegansk mat som chilibites med pommes frites.
Foto: Circle K

Circle K utökar veganskt utbud

Tanka bilen är ingen nödvändighet för att besöka en bensinmack. Under det senaste året har Circle K lanserat veganska rätter på sina stationer, bland annat falafeltallrik och wraps. Nu utökar Circle K sitt sortiment och lanserar konceptet Vegovägar. Bland produktnyheterna finns chilibites med pommes frites och srirachamayo. På menyn finns också en vegansk kardemummaknut för den sötsugne.

<strong>Naturlis mål är att ta över fem procent av den danska marknaden för köttfärs
Naturlis mål är att ta över fem procent av den danska marknaden för köttfärs.
Foto: Naturli

Jenny tipsar: 

Köttliknande färs från danska Naturli

Håll utkik i butikerna i framtiden om du gillar köttsubstitut. Danska varumärket Naturli, vars margarin synts i svenska butiker, har utvecklat en färs tillsammans med företaget Dansk supermarked group. Färsen, som är baserad på vete, soja, kokosolja, svamp och rödbeta, har beskrivits som en ”världssensation” och jämförs med de uppmärksammade varumärkena Impossible burger och Beyond meat. Kan vi hoppas på en svensk lansering?

Anamma och Oatly släpper nyheter i vår

Än finns de inte i butik, men i vår lanserar både Anamma och Oatly intressanta produktnyheter. Anamma satsar på en formbar färs, vilket är en efterlängtad produkt för veganer. Nu kan man till exempel forma sina egna vegobullar utan att behöva tänka på bindande ingredienser som ska hålla ihop färsen. I maj lanserar Oatly nya sma- ker på sitt pålägg På mackan. Smakerna blir vitlök/ gurka och tomat/ basilika.